Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΕΤΣΕΒΙΤ
Τι να συζητήσουμε με την Ελλάδα;

"Είναι λάθος να συσχετιστούν τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και το Κυπριακό" με το ζήτημα Οτσαλάν, είπε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος όμως δεν απέφυγε το συσχετισμό, διερωτώμενος "τι θα συζητήσει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη στιγμή που αυτή στηρίζει την τρομοκρατία;".

Ο Μπ. Ετσεβίτ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς της χώρας του, σημειώνοντας ότι "η Τουρκία δεν κλιμακώνει την ένταση, αλλά με τη σύλληψη του Οτσαλάν, μια πραγματικότητα που ήταν γνωστή στην Τουρκία, ήρθε σε σημείο που δεν μπορεί κανείς να την αποκρύψει".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "η πραγματικότητα αυτή είναι η υποστήριξη και η εκπαίδευση που παρέχει η Ελλάδα στους διαμελιστές τρομοκράτες. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα δύο στρατόπεδα. Εδώ και χρόνια στα στρατόπεδα αυτά εκπαιδεύονται τρομοκράτες εναντίον της Τουρκίας. Ο κόσμος είχε παραβλέψει μέχρι σήμερα την πραγματικότητα αυτή".

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε πως θα ήταν λάθος να συσχετιστεί το θέμα αυτό με τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα πρώτα απ' όλα πρέπει να πάψει να στηρίζει τους τρομοκράτες. Τι θα συζητήσουμε με την Ελλάδα, όταν αυτή από την άλλη πλευρά στηρίζει όσους κάνουν εμπρησμούς και δολοφονούν ανθρώπους στην Τουρκία;".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "η Τουρκία εδώ και χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα, μέσω διαλόγου, αλλά χωρίς οι προσπάθειές της αυτές να φέρουν αποτέλεσμα". Πρόσθεσε πως "η Ελλάδα πρέπει να πάψει να στηρίζει την τρομοκρατία" και τόνισε πως "η Ελλάδα δε στηρίζει μόνο τη διαμελιστική τρομοκρατία, αλλά κάθε είδους τρομοκρατία". Σύμφωνα με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, αφού συμβεί αυτό, η Ελλάδα "πρέπει να δεχτεί την εξέταση και επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ