Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η 8η Μάρτη δείχνει το δρόμο για τις γυναίκες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Ευρωκοινοβούλιο για τα προβλήματα των γυναικών

Τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα έθεσε με παρέμβασή του στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με την Ημέρα της Γυναίκας και την κατάσταση υγείας των γυναικών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,ο οποίος τόνισε συγκεκριμένα:

"8 Μάρτη, παγκόσμια μέρα δράσης για τα προβλήματα της γυναίκας, είναι αναγκαίο να σταθούμε στους συνεχείς και ακαταπόνητους αγώνες του γυναικείου κινήματος, που άλλαξαν πολλά και αλλάζουν πολλά όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία. Τη δύναμη αυτών των αγώνων πρέπει να τιμήσουμε σήμερα, τονίζοντας την αναγκαιότητα συνέχισής τους, καθώς κρίσιμα προβλήματα παραμένουν άλυτα και άλλα, νέα, έρχονται να απειλήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οι γυναίκες εξακολουθούν ν' αποτελούν μια από τις πιο ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού, καθώς τα δικαιώματά τους καταπατούνται, πολλές φορές, βάναυσα από το σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αναγνωρίσουμε, αν δε θέλουμε η 8η Μάρτη να είναι απλώς μια ευκαιρία για επετειακές κορόνες.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη πολιτιστική και οικονομική καθυστέρηση, πείνα, ένδεια, πόλεμοι και συρράξεις, συντηρητικές και οπισθοδρομικές κοινωνικές και οικονομικές ρυθμίσεις πλήττουν βάναυσα τη γυναίκα και το ρόλο της στην οικονομία, την κοινωνία και την οικογένεια.

Ισες ευκαιρίες, προστασία από τη βία, δικαίωμα στην υγεία δεν μπορούν να νοηθούν μέσα σε μια κοινωνία που θίγει συνολικά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς ισότιμη κοινωνική προοπτική, μια κοινωνία ανεργίας, υποαπασχόλησης, χωρίς κράτος πρόνοιας, μια κοινωνία κόστους και εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης αξίας.

Τα κοινωνικά δικαιώματα και οι κοινωνικές κατακτήσεις όχι μόνο δε διευρύνονται, αλλά συρρικνώνονται όλο και περισσότερο ως υπερβολικά δαπανηρά. Οι ευέλικτες, ελαστικές μορφές απασχόλησης, που προσφέρονται με απλοχεριά στις γυναίκες, δεν είναι προϊόν ανάπτυξης, αλλά ευελιξία των οικονομικά ισχυρών για να αντισταθμίσουν την οικονομική κρίση, να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και τα υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων, με πρώτο θύμα τις γυναίκες, αυτές που εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα αμειβόμενες για ίση εργασία, να καταλαμβάνουν κύρια κατώτερες και ανειδίκευτες θέσεις εργασίας, να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα και άνισες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Να πέφτουν πρώτες θύματα της περικοπής των δημοσίων δαπανών, των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο υγείας, στο δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και θεραπευτική αγωγή - πόσο μάλλον στο δικαίωμα για προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης. Να εργάζονται υπό συνθήκες επιβαρυντικές για την υγεία τους, σωματική, ψυχική, πνευματική, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που έχουν να συνδυάσουν πολλά καθήκοντα, διπλούς και τριπλούς κοινωνικούς ρόλους.

Η έκθεση Hautala παρουσιάζει ενδιαφέρουσες προτάσεις για τα οξύτατα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και συγχαίρω την εισηγήτρια για τη δουλιά της.

Αναρωτιέμαι όμως, αν η προώθηση των προβλημάτων υγείας των γυναικών, καθώς και η θεσμική προστασία τους από κάθε είδους διακρίσεις σε βάρος τους είναι δυνατόν να νοηθεί και να ενισχυθεί στα πλαίσια ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που εμπορευματοποιεί τα πάντα και υποτάσσει τη δημόσια υγεία στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική της ΟΝΕ - αν μπορεί να υλοποιηθεί μια πολιτική ουσιαστικής προστασίας της γυναίκας, ανεξάρτητα από τον αναπροσανατολισμό και την εκ βάθρων αναδιοργάνωση του μοντέλου ανάπτυξης της κοινωνίας μας. Απέναντι στα σχέδια και τις πρακτικές εκμετάλλευσης και καταπίεσης, απέναντι στην τακτική των διακρίσεων, οι γυναίκες καλούνται να προβάλουν και να διεκδικήσουν μαζί με τους άνδρες τα αιτήματά τους στα πλαίσια ενός πλατιού λαϊκού μετώπου πάλης σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Η 8η Μάρτη και οι αγωνιστικές παραδόσεις που τη συνοδεύουν δείχνουν το δρόμο. Ας τον ακολουθήσουμε με συνέπεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ