Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εκ περιτροπής" εργασία προωθεί ο Φιλίππου!

Τις αντιδράσεις των εργαζομένων προκαλεί η προσπάθεια του γνωστού μεγαλοβιομηχάνου να καταργήσει το κανονικό ωράριο στην επιχείρησή του ("ΒΙΣ") στο Βόλο. Ανάλογοι αντεργατικοί σχεδιασμοί δρομολογούνται και σε άλλες επιχειρήσεις της Μαγνησίας

Την κατάργηση του 8ωρου και την "εκ περιτροπής" εργασία (!) δρομολόγησε μονομερώς και αυθαίρετα η βιομηχανία χαρτοκιβωτίων "ΒΙΣ" στο Βόλο, του γνωστού μεγαλοβιομηχάνου Φιλίππου, εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα που της δίνει ο εκτρωματικός νόμος 2639/98! Τελικά, κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων η επιχείρηση δεν προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου από χτες, όπως είχε ανακοινώσει και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της στο σωματείο.

Η επιχείρηση κάνει λόγο για "εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας", χωρίς να αποσαφηνίζει τον τρόπο εφαρμογής της, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα και ζημιές, κάτι που - εκτός των άλλων - προκαλεί ερωτηματικά για το τι απέγινε το 1 δισ. δραχμές δάνειο που πήρε πριν από τέσσερα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, εκμεταλλευόμενες και την τεράστια ανεργία στην περιοχή, ετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή τις αντεργατικές διατάξεις του ν. 2639. Ηδη, η βιομηχανία μετάλλου "ΜΕΤΚΑ" με 270 εργάτες, ανακοίνωσε την απόφασή της να "δημιουργήσει επιτροπές εργαζομένων, για την εφαρμογή του νόμου"!

Η απόφαση της "ΒΙΣ" πυροδότησε έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους 250 εργαζόμενους, η γενική συνέλευση των οποίων αποφάσισε κινητοποιήσεις αν η επιχείρηση προχωρήσει στην κατάργηση του 8ωρου. Να σημειωθεί όμως ότι η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βόλου και το επιχειρησιακό σωματείο, σε ανακοινώσεις "καρμπόν" που εξέδωσαν, κάνουν λόγο για "επιμέρους αντεργατικές διατάξεις του νόμου" και καλούν τους τοπικούς βουλευτές να παρέμβουν για "πάγωμα" των "αντιδημοκρατικών διατάξεων, έως ότου αποσαφηνιστούν τα επίμαχα σημεία του και διασφαλιστεί το δικαίωμα του συναποφασίζειν στους εργαζόμενους"!

Με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Μαγνησίας της ΕΣΑΚ καταγγέλλει την "ιερή συμμαχία κυβέρνησης - βιομηχάνων και πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο όνομα της ΟΝΕ, καταργούν κεκτημένα δικαιώματα όπως το 8ωρο".

Σοβαρές ευθύνες επιρρίπτονται και σε ΠΑΣΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση", που συγκροτούν το προεδρείο του ΕΚΒ, οι οποίες μαζί με τη ΔΑΚΕ αποδέχτηκαν τον αντεργατικό νόμο από την αρχή. Από τα πυρά της ΕΣΑΚ δεν ξεφεύγει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που "υπέγραψε το Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000, απόρροια του οποίου ήταν ο αντεργατικός νόμος".

Η ΤΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους. "Η κυβέρνηση - καταλήγει η ανακοίνωση - γίνεται επικίνδυνη. Η συντονισμένη πάλη όλων των εργατοϋπαλλήλων είναι αναγκαία για να μπει φρένο στην παραπέρα εξαθλίωση. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος που θα αντιστέκεται στις αντεργατικές πολιτικές είναι επιτακτική ανάγκη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ