Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η είδηση στην έκθεση περί τα ανθρώπινα δικαιώματα που εξέδωσε η αρμόδια Επιτροπή του Πακιστάν χτες δεν είναι στο ότι η κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ καταδιώκει απηνώς τον αντιτιθέμενο σ' αυτήν και την πολιτική της Τύπο. Ούτε στο ότι επέβαλε "ισλαμικό" νόμο και μετακυλά εξουσίες για την τήρηση της τάξης στο στρατό. Ούτε στο ότι ίδρυσε ισλαμικά δικαστήρια, που μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Η είδηση βρίσκεται, πέραν όλων αυτών, σ' έναν αριθμό: 30 εκατομμύρια. Τριάντα εκατομμύρια παιδιά από 5 ως 18 ετών που εργάζονται.Συχνά για πολύ λιγότερο από όσο κοστίζει ένα κομμάτι ψωμί.

Η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες, αποκαλύπτει διάφορα θαυμαστά: Γυναίκες δολοφονήθηκαν επειδή διάλεξαν άλλον άνδρα από αυτόν που προτιμούσε η οικογένειά τους. 52% των ερωτηθέντων γυναικών τυγχάνουν βίαιης μεταχείρισης στα ίδια τους στα σπίτια, από τους υποτιθέμενους "προστάτες" τους (ιερή υποχρέωση, υποτίθεται, σε μια ισλαμική κοινωνία). 888 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 1998 μόνο στην επαρχία Πουντζάμπ - κυρίως από συγγενείς, συνήθως τους συζύγους τους. Οι δολοφονίες που "σπονσοράρει" η αστυνομία ή γίνονται καθώς το θύμα βρίσκεται υπό σύλληψιν, αυξάνονται. Η Ισλαμική "ορθοδοξία" που ευαγγελίζεται ο Σαρίφ τείνει να μετατρέψει τη χώρα σε... ισάξια του Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Οι σχετικοί νόμοι, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις εντός κι εκτός της χώρας, προωθούνται προς ψήφιση.

Στη νότια επαρχία Σιντχ το νόμο επιβάλλουν στρατιωτικά δικαστήρια, παρά την ανακήρυξη της σχετικής απόφασης ως άκυρης από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι αιρετικοί του Ισλάμ φυλακίζονται. Για "βλασφημία".

Οσο για την παιδική εργασία, οι "προσπάθειες για τη μείωση των παιδιών που εργάζονται" αποτελούν μάλλον τη βιτρίνα μιας κυβέρνησης που κεντρικό στόχο της έχει να παίξει το ρόλο του "καλού παιδιού" για τη Δύση και να αντλήσει δάνεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ