Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Ως συνήθως βομβαρδισμοί...

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.-

Το συνηθισμένο σκηνικό έλαβε χώρα και χτες στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ, καθώς αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποιούσαν περιπολία, έπληξαν ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν επαναλάμβανε τις γνωστές θέσεις της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις, παρά την ισχνή λεκτική αντίδραση που πρόβαλε η ηγεσία του Κατάρ στους καθημερινούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Τουλάχιστον τρεις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες, βόρεια και νότια της πόλης της Μοσούλης, έπληξαν χτες το πρωί αμερικανικά F-15, απαντώντας, όπως ανακοινώθηκε, στις ιρακινές προκλήσεις και στον "εγκλωβισμό" τους από τα ιρακινά ραντάρ. Τις επιδρομές σχολίασε λακωνικά τόσο ο διοικητής Μάνινγκ Μπράουν από την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, όσο και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Ρίτσαρντ Μπρίντζες. Και οι δύο υποστήριξαν, ως συνήθως, ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονταν σε θέση "αυτοάμυνας" και ότι όλα επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους. Την επιδρομή επιβεβαίωσε και το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο ανέφερε ότι τα "εχθρικά αεροσκάφη εισήλθαν ανά 10 κύματα στον ιρακινό εναέριο χώρο και πραγματοποίησαν συνολικά 30 εξόδους", αλλά δεν ανέφερε τίποτε για ζημιές ή θύματα από τους νέους βομβαρδισμούς.

Στο μεταξύ, την αντίθεση της κυβέρνησής του με τις συνεχιζόμενες αμερικανικές επιδρομές στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" εξέφρασε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεϊκ Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Τανί. Ο αξιωματούχος του Κατάρ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, τόνισε ότι "το Κατάρ κατανοεί τις αμερικανικές θέσεις, αλλά δε συμφωνεί με τις αλλεπάλληλες καθημερινές επιδρομές στο Ιράκ", συμπληρώνοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη ηρεμίας στην περιοχή. Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του μεγάλη αμερικανική αεροπορική βάση, από την οποία απογειώνονται τα αμερικανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν περιπολίες στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότο.

Την αεροπορική βάση Αλ Τζαμπέρ, στην έρημο του Κατάρ, επισκέφτηκε, μετά τις επίσημες συναντήσεις του, ο Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος εξήρε το "ηθικό και την τόλμη" των Αμερικανών πιλότων. Ο Κοέν δε σχολίασε τη διαφωνία της ηγεσίας του Κατάρ και αρκέστηκε να επαναλάβει τους γνωστούς ισχυρισμούς περί "αυτοάμυνας". Οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ είναι η πρώτη, έστω και τυπική, δημόσια έκφραση διαφωνίας στις συνεχιζόμενες αμερικανικές επιδρομές από τις γείτονες, στο Ιράκ, αραβικές κυβερνήσεις του Κόλπου, καθώς, όπως άφησε να εννοηθεί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, καμία αντίρρηση δεν εξέφρασαν οι ηγεσίες του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τις οποίες είχε, ήδη, επαφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ