Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φτωχό "Δελτίο" και Μουσείο

Στην επανέκδοση του περιοδικού "Δελτίο" της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού αναφέρονται με Ερώτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής.

"Πρόκειται για ένα σπάνιο έντυπο πολιτισμικής και ιστορικής αξίας και προσφοράς" σημειώνουν οι βουλευτές. "Το "Δελτίο" εκδιδόταν από το 1899 έως το 1911, κυκλοφορούσε εκτός από τη χώρα μας και στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου και επιστήμονες διεθνούς κύρους δημοσίευαν σε αυτό άρθρα"."Η επανέκδοσή του τα δύο τελευταία χρόνια συναντά οικονομικές δυσκολίες,στις οποίες δε μπορεί να αντεπεξέλθει η Εταιρεία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της".

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού "εάν σκοπεύει και πώς να ενισχύσει οικονομικά την έκδοση του εντύπου "Δελτίο", ώστε να συνεχιστεί η μεγάλη προσφορά του;".

H ίδια πολιτική λιτότητας πλήττει κι άλλες δραστηριότητες της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού. Σε άλλη Ερώτηση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρεται ότι "με φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες δημιούργησε στον Αλμυρό Μαγνησίας ένα σπάνιο Αρχαιολογικό Μουσείο σε ιδιόκτητο νεοκλασικού τύπου μαρμαρόχτιστο κτίριο, το οποίο παραχώρησε στο κράτος το Δεκέμβρη του 1960. Οι σεισμοί του 1980 κατέστρεψαν το κτίριο του Μουσείου και ανέστειλαν την πολύτιμη πολιτιστική προσφορά του ως τις 17/5/98 οπότε και ξαναλειτούργησε μετά την επισκευή του".

"Δυστυχώς, όμως, διαψεύστηκαν οι ελπίδες της Φιλάρχαιης Εταιρείας Αλμυρού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων μαζικών φορέων, αλλά κυρίως των κατοίκων της περιοχής για μόνιμη λειτουργία του Μουσείου, αφού έκλεισε ελλείψει προσωπικού, γιατί δεν ανανεώθηκε η 5μηνη σύμβαση των προσληφθέντων".

Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Πολιτισμού: "τι μέτρα σκοπεύει να πάρει και πότε για τη μόνιμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου Αλμυρού;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ