Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νέα επιχείρηση ξεκληρίσματος

«1,25 τρισ. δραχμές για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου έως το 2006». Αυτός ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στη χτεσινή «Καθημερινή», αλλά μόνο διαβάζοντας κανείς το κείμενο της ανταπόκρισης από τις Βρυξέλλες καταλάβαινε περί ποιας ανάπτυξης πρόκειται.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, τα 1,25 τρισ δραχμές, τα οποία θα διατεθούν στην Ελλάδα μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης της Υπαίθρου, θα έχουν δυο βασικούς στόχους: Ο πρώτος αφορά στην πιο γρήγορη και περισσότερο μαζική εφαρμογή της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών, ηλικίας 55 έως 64 ετών, με μηνιαία σύνταξη 105.000 δραχμών, την οποία θα εισπράττουν για 15 χρόνια ή μέχρι να φτάσουν το 75ο έτος της ηλικίας τους. Και ο δεύτερος αφορά στη δημιουργία μεγαλύτερων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μάλιστα, όπως εκτιμούν κοινοτικοί παράγοντες, η μέση εκμετάλλευση πρέπει να περάσει από τα 2,5 εκτάρια, που είναι τώρα, σε 8,5, που θεωρούν οι κοινοτικοί πως είναι το ελάχιστο για μια πραγματικά βιώσιμη εκμετάλλευση.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, θα έχουμε την εφαρμογή ενός δεύτερου, μεγαλύτερης έντασης και έκτασης, κύματος ξεκληρίσματος της φτωχής, μικρής και μεσαίας αγροτιάς, έναντι κάποιων ψίχουλων από τις Βρυξέλλες - συμπληρωμένων με αντίστοιχα εθνικά κονδύλια - όπως και την παροχή νέων «κινήτρων» για τη συγκρότηση νέων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων ή την ενίσχυση των υπαρχόντων.

Και μετά αναρωτιούνται γιατί φεύγει ο κόσμος από την ύπαιθρο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ