Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τακτική υπονόμευσης

Στις αρχές του Γενάρη, η ΓΣΕΕ προσκάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις σε διάλογο για την εφαρμογή της "35ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης". Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και η πρώτη συνάντηση καθορίστηκε για αύριο, 15 Μάρτη. Η ΓΣΕΕ διατύπωνε γενικόλογα το αίτημα για "35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών", επιτρέποντας έτσι στους εργοδότες να προωθήσουν αν και όποτε το θελήσουν, τις επιδιώξεις τους σχετικά με την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,"διευκρίνισε" αργότερα ότι απαιτείται "ο σεβασμός του εργατικού δικαίου και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας". Ομως η νομοθεσία, με την ψήφιση του αντεργατικού εκτρωματικού νόμου 2639, επιτρέπει και προωθεί την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καταρρίπτοντας έτσι τη συνθηματολογία αυτού του είδους.

Οι ίδιοι οι εργοδότες, κρατούν μια σταθερή θέση εναντίωσης στο 35ωρο, χωρίς όμως να αρνούνται να συζητήσουν, με προφανή στόχο να προωθήσουν τα δικά τους σχέδια. Σε δελτίο του ΣΕΒ, σημειώνεται ότι "τη στιγμή αυτή, πρόταση για μείωση των ωρών εργασίας είναι όχι μόνο πρόωρη αλλά και επιβλαβής για μια οικονομία όπως η ελληνική, η οποία υστερεί σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών"!

Η κυβέρνηση αρχικά υποστήριζε ότι είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να συζητηθεί στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Τώρα, "παίζει" με το 35ωρο λέγοντας ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο "διαλόγου" των "κοινωνικών εταίρων" και να προκύψει από συμφωνίες με τους εργοδότες και εργαζόμενους σε επιμέρους χώρους, ενώ αποκλείει νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, είναι σίγουρη ότι οι εργοδότες θα κρατήσουν υπό έλεγχο το θέμα.

Οι πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, ενισχύουν με τη στάση τους αυτές τις μεθοδεύσεις. Μιλούν για σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου, με διαφορετική μορφή σε κλάδους και επιχειρήσεις, ανάλογα με τις "ιδιαιτερότητες" που παρουσιάζουν.

Με ανάλογους όρους και γενικόλογη διατύπωση "διεκδικείται" το 35ωρο από την ΟΤΟΕ στις διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας. Οι ευθύνες είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς οργιάζει η παραβίαση του ωραρίου εργασίας και λειτουργίας, ενώ εντείνονται οι πιέσεις για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και προωθείται ένα νέο "μοντέλο" τραπεζοϋπαλλήλου.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ