Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ευελιξία" και υπερκέρδη

Στο 35% και 50% εκτιμά το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο και στα σούπερ μάρκετ, αντίστοιχα, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.Ποσοστά, όμως, που αμφισβητούνται από συνδικαλιστές του κλάδου, οι οποίοι κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερα νούμερα.

Σε σχετική έρευνά του, σημειώνεται ότι ο κύριος λόγος που η μερική απασχόληση δεν έχει επεκταθεί παραπάνω είναι οι "εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές".Και δε θα μπορούσε να αναφερθεί καλύτερο παράδειγμα από τον "Βερόπουλο".Η αλυσίδα απασχολούσε το Νοέμβρη του 1997 4.070 εργαζόμενους, το 60% των οποίων με σχέση μερικής απασχόλησης, δηλαδή 4 έως 6 ώρες ημερησίως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο εμπόριο οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται είναι ως επί το πλείστον μερικής απασχόλησης. Ακόμα, διαπιστώνεται ότι οι πραγματικές ώρες απασχόλησης είναι περισσότερες από τις συμβατικές, ότι "μοιάζει να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις υπερωρίες", οι οποίες είτε δεν πληρώνονται όπως πρέπει, είτε δεν πληρώνονται καθόλου, ενώ η ίδια διαπίστωση γίνεται και για τα ρεπό.

Την ίδια στιγμή που οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης τείνουν να κυριαρχήσουν, την ίδια στιγμή που οι μερικώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας, τα κέρδη των επιχειρηματιών αυξάνονται κατακόρυφα. Σύμφωνα με το περιοδικό "Σελφ Σέρβις", οι 13 όμιλοι και αλυσίδες λιανεμπορίου το 1996 είχαν 661 σούπερ και υπέρ μάρκετ και αντιπροσώπευαν πάνω από το μισό του συνόλου των αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας.Μέσα στο 1996 ο συνολικός τους τζίρος άγγιξε τα 977 δισ. δραχμές, σημειώνοντας αύξηση 20,3% σε σχέση με το 1995,ενώ τα καταστήματά τους αυξήθηκαν κατά 16,9%.

Οι πωλήσεις ανά υπάλληλο, ο αριθμός των οποίων παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 1995, ανήλθαν σε: "Μαρινόπουλος" 42,9 εκατομμύρια δραχμές. "Μετρό" 35,7. "Ατλάντικ" 32,1, παντού αυξημένες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον δείκτη παραγωγικότητας της εργασίας με ταυτόχρονη μείωση του προσωπικού σημειώθηκαν στις αλυσίδες "Πανεμπορική" και "Μπίσκας",η τελευταία μάλιστα, αν και μείωσε το προσωπικό, προβλέπει αύξηση των πωλήσεων το '99.

Για το 1998, ο κύκλος εργασιών του "Βερόπουλου" έφτασε τα 147,4 δισ. δραχμές, έναντι 143,3 το '97. Ο "Βασιλόπουλος" αύξησε τον τζίρο του κατά 21%, σε σχέση με το '97. Τα "Ατλάντικ" έκαναν τζίρο 110 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ