Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αρνητικά σχόλια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η πατριωτική κοινή γνώμη της Ρωσίας δέχτηκε πάρα πολύ αρνητικά την ένταξη ως μόνιμα μέλη του ΝΑΤΟ των τριών πρώην σοσιαλιστικών χωρών - Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία. "Ως το μεγαλύτερο λάθος στη μεταπολεμική ιστορία", χαρακτήρισε αυτό το γεγονός ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Θεωρεί ότι "η ενέργεια αυτή δε θα προσθέσει ασφάλεια στον κόσμο, αλλά θα προσθέσει πονοκέφαλο όχι μόνο στους Πολωνούς, τους Ούγγρους και τους Τσέχους, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη". Επισήμανε επίσης ότι αυτές οι χώρες "έχασαν τη μοναδική ιστορική δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη γεωπολιτική τους θέση, τόσο για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τη Δύση, αλλά και να ενισχύσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία".

"Ως ήττα της Ρωσίας, η οποία θα χρειαστεί να λάβει υπόψη της τις νέες πραγματικότητες", έτσι εκτίμησε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις εν λόγω τρεις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του "Γιάμπλοκο" στην Κρατική Δούμα Σεργκέι Ιβανένκο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Κοινοβουλευτικές και Βουλευτικές Ομάδες της Κρατικής Δούμας ομόφωνα επέκριναν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" Βλαντίμιρ Ριζκόφ, σε συνέντευξη στο πρακτορείο "Νόβοστι", δήλωσε ότι "η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ αντιβαίνει στη λογική της ειρήνης μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τη λήξη του "ψυχρού πολέμου"".

Είναι λυπηρό ότι η ιστορική μνήμη αυτών των λαών και των κυβερνώντων τους αποδείχτηκε τόσο αδύνατη. Ξέχασαν κιόλας ότι οι χώρες τους είχαν υποδουλωθεί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο από τους χιτλερικούς κατακτητές και ακριβώς ο Σοβιετικός Στρατός και η Σοβιετική Ενωση τους απελευθέρωσαν από το φασιστικό ζυγό. Με την ευκαιρία αυτή, οι σχολιαστές επισήμαναν ότι πριν από 60 χρόνια η Τσεχοσλοβακία είχε καταληφθεί από τη φασιστική Γερμανία. Είναι, επίσης, λυπηρό ότι για την "ιδεολογική αιτιολόγηση" της εισόδου στο ΝΑΤΟ, σ' αυτές τις χώρες προβάλλεται το εξής "επιχείρημα": Τώρα δε φοβούνται τάχα τη στρατιωτική απειλή από μέρους της Ρωσίας. Προκαλεί λύπη και πικρία το γεγονός αυτό, διότι ούτε η Ρωσία, ούτε η Σοβιετική Ενωση ποτέ έχουν απειλήσει αυτές τις χώρες. Αντίθετα, τις υπερασπίστηκαν. Πόσοι τάφοι Σοβιετικών στρατιωτικών, που έχουν σκοτωθεί για την απελευθέρωση αυτών των χωρών, είναι διάσπαρτοι στο έδαφός τους! Η ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ αποτελεί προδοσία των στρατιωτών - απελευθερωτών, και των πριν από λίγο καιρό συμμάχων τους αποτελεί λήθη της κοινής ιστορίας και της κοινής πορείας στη διάρκεια όχι μόνο των τελευταίων 50 και πλέον χρόνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα στοιχεία στο φως που καταρρίπτουν την Γκεμπελική προπαγάνδα (2009-09-22 00:00:00.0)
Παγώνει τη συνθήκη για τους εξοπλισμούς (2007-11-08 00:00:00.0)
Ενάντια στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις (1997-08-26 00:00:00.0)
Απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης (1997-07-13 00:00:00.0)
Παραδοσιακές σχέσεις αδελφοσύνης (1997-06-18 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες ενοποίησης (1997-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ