Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματικός ο τρόπος συγκρότησης του ΕΣΡ

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τη διάταξη για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Ετσι, μετά από αυτή τη δικαστική τροπή, τόσο τα πρόστιμα που επέβαλε κατά καιρούς το ΕΣΡ σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και οι αποφάσεις αυτού του οργάνου "τινάζονται" στον αέρα.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από το Ε' Τμήμα του ΣτΕ υπό επταμελή σύνθεση και λόγω μείζονος σημασίας παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Στα δικαστήριο προσέφυγε εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η από 10-6-1999 απόφαση του υπουργού Τύπου. Να υπενθυμίσουμε ότι - όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση - το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε με μέλη που προτάθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΚΚΕ και το Συνασπισμό. Στο ΕΣΡ δε συμμετέχει εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, καθώς το 1993 που θεσπίστηκε ο σχετικός νόμος το κόμμα του Δ. Τσοβόλα δε συμμετείχε στη Βουλή. Ωστόσο, αν και από το 1994 το ΔΗΚΚΙ εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο με εννέα βουλευτές, οι αρμόδιοι φορείς δε φρόντισαν να συμμετέχει εκπρόσωπός του στο ΕΣΡ.

Η χτεσινή απόφαση του ΣτΕ δικαίωσε το ΔΗΚΚΙ. Το δικαστήριο επισημαίνει ότι από τις συνταγματικές διατάξεις επιβάλλεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Παράλληλα, αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος συγκρότησης του ΕΣΡ και ειδικότερα η υπόδειξη των μελών του από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Η απόφαση διευκρινίζει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές περί μετάδοσης των ειδήσεων και διάκρισης των λειτουργιών.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν μπορούν να υποδεικνύουν μέλη συλλογικών οργάνων, όπως για παράδειγμα είναι το ΕΣΡ. Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική και η συμμετοχή των άλλων ιδιωτικών οργανώσεων στη διαδικασία διορισμού διοικητικών οργάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ