Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Συμπόρευση με τους "συμμάχους" ή αντίσταση στους σχεδιασμούς τους

Ο χαιρετισμός του Δημήτρη Ζάχαρη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους του Κόμματος

Στο σύντομο χαιρετισμό, που απηύθυνε εκ μέρους του ΚΚΕ στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Ζάχαρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ανέφερε:

"Αγαπητοί σύνεδροι, ευχαριστούμε για την πρόσκληση και για τη δυνατότητα που μας δόθηκε να απευθύνουμε ένα σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου σας.

Είναι γνωστές σε σας οι Θέσεις και οι απόψεις του Κόμματός μας για όλα τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Ούτε ο χρόνος και προπάντων ο χώρος δε μας επιτρέπουν να αναλύσουμε περισσότερο αυτά.

Επιτρέψτε μας, όμως, με τη σημερινή ευκαιρία να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Η απειλή στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Νέα Γιουγκοσλαβία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εμπλοκή της χώρας μας στο Κόσσοβο, σε αλλαγές των συνόρων στην περιοχή και ίσως σε έναν βαλκανικό πόλεμο. Οι πιέσεις των ΗΠΑ να χαρακτηριστεί απερίφραστα σαν παρακρατικό το Κουρδικό Κίνημα Απελευθέρωσης. Οι σχεδιασμοί των "συμμάχων" για διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο και στο Κυπριακό στην κατεύθυνση της διχοτόμησης και της ΝΑΤΟποίησης τούς βάζουν επί τάπητος το μεγάλο θέμα: Αντίσταση σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και τις επικίνδυνες για τη χώρα μας προοπτικές ή συμπόρευση με τους "συμμάχους" και "εταίρους" και "κίνηση" της Ελλάδας στα πλαίσια των επιλογών τους.

Μεγάλη είναι και η ανησυχία μας για την πορεία της ΕΕ, και τις συνέπειες όσον αφορά στην απασχόληση, το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ανάπτυξη της χώρας προς όφελος του λαού.

Οι τελικές αποφάσεις που αναμένονται την προσεχή βδομάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου σε σχέση με την "Ατζέντα 2000", δηλαδή δραστικές περικοπές στον αγροτικό τομέα, στα διαρθρωτικά ταμεία και στο ταμείο συνοχής, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και για τη χώρα.

Παίρνοντας υπόψη ότι και μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ θα ισχύει το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας, που μονιμοποιεί τη λιτότητα και τη συρρίκνωση της όποιας κοινωνικής πολιτικής και βλέποντας, ότι το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, που ενώ από τη μια διψάει για ακόμη πιο μεγάλα κέρδη και καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά, από την άλλη δυσκολεύεται στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Ιαπωνία, προβλέπουμε παραπέρα προσπάθειες σε βάρος των δικαιωμάτων και των καταχτήσεων των εργαζομένων, περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων κοινωνικών αγώνων, προβλέπουμε παραπέρα διεύρυνση της απόστασης της Ελλάδας από τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Η πρόσφατη παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει πολλά ερωτηματικά και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από λόγους "ευθιξίας", που η ίδια επικαλέστηκε. Είναι πολύ πιθανόν η παραίτηση να διευκολύνει ανακατατάξεις σε θεσμικό επίπεδο υπέρ των μεγαλύτερων και σε βάρος των μικρότερων χωρών, είναι πιθανό να δρομολογηθεί μια πορεία του Διευθυντηρίου πιο ανεξέλεγκτης και ασύδοτης.

Τελικά και στον τομέα της οικονομίας και της λεγόμενης "Ευρωπαϊκής προοπτικής" το πολιτικό ερώτημα είναι: ναι στο γνωστό μονόδρομο της ΟΝΕ και της ΕΕ ή υπάρχει και άλλος δρόμος υπέρ των εργαζομένων και της χώρας;

Πιστεύοντας ότι και αυτά, που συνοπτικά αναφέραμε, μπορούν ίσως να συνεισφέρουν σε ένα γενικότερο προβληματισμό, ευχαριστούμε για την προσοχή σας. Γεια σας."


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ