Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το "νερό" του Πολιτισμού

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται κάθε χρόνο, από το 1991, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα εντάχθηκε στον εορτασμό το 1994 επιλέγοντας κάθε φορά το θέμα της και ανοίγοντας στο κοινό αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που είναι κλειστά τον υπόλοιπο χρόνο.

Πέρυσι στις Ευρωπαϊκές Ημέρες, που είχαν ως θέμα τα Λιμάνια, τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν 100.000 άνθρωποι,σε 45 σημεία της χώρας με τη συνεργασία 75 φορέων.Το ίδιο έτος πανευρωπαϊκά παρακολούθησαν τον εορτασμό 20 εκατ. άνθρωποι, που επισκέφθηκαν 28.000 μνημεία σε 44 περιοχές της Ευρώπης.

Οι εκδηλώσεις συντονίζονται από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ και το θέμα που επιλέχτηκε για τη διετία 1999-2000 είναι το "Αθάνατο Νερό".Το νερό ως μέσο ύδρευσης, άρδευσης, παραγωγής ενέργειας, επικοινωνίας, μύησης, εικαστικών απεικονίσεων κ.ά. Ετσι από τις 24 έως τις 26 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις θα κινούνται γύρω από χώρους που συνδέονται με το νερό όπως υδραγωγεία, κρήνες, στέρνες, πηγάδια, υδρευτικά και αρδευτικά συστήματα, μύλοι, φράγματα, γεφύρια, αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα, λουτρά κ.ά.

Ηδη προετοιμάζονται έντυπα, εκθέσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαλέξεις, συζητήσεις, καθώς και ξεναγήσεις, ενώ μέχρι τώρα έχουν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής 45 φορείς, από 35 σημεία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ