Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Να εκφραστεί η αντίθεση στη "νέα τάξη" του ΝΑΤΟ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων Επιτροπών Ειρήνης από όλη τη χώρα, συγκεκριμένα - εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη - από Μεσσηνία, Γιάννενα, Πάτρα, Αρκαδία, Κρήτη, Λάρισα, Σύρο, Ναύπακτο, Ικαρία, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου το Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,του κεντρικού οργάνου, που έθεσε τους στόχους και τα καθήκοντα του κινήματος ειρήνης για το επόμενο διάστημα μπροστά στο 21ο Δεκαήμερο Ειρήνης που πραγματοποιείται το Μάη και στο 13ο Συνέδριό της που θα γίνει στις 26-27 Ιουνίου.

Εκτός από τους κεντρικούς εισηγητές, αποσπάσματα από τις εισηγήσεις των οποίων δημοσιεύσαμε στο φύλλο της Κυριακής, το λόγο πήραν πολλοί αγωνιστές από τις Επιτροπές Ειρήνης, οι οποίοι μετέφεραν αναλυτικά τις εμπειρίες τους από τη δράση του φιλειρηνικού κινήματος και τους δεσμούς που αυτό αναπτύσσει με το λαό και τη νεολαία. Πολλοί επισήμαναν την ανάγκη να βελτιωθεί η λειτουργία των Επιτροπών, να εμπλουτιστεί με νέες μορφές και τρόπους δράσης. Ιδιαίτερη συζήτηση αναπτύχθηκε με αφορμή την πρωτόγνωρη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, που αναπτύχθηκε με την υπόθεση της παράδοσης του Κούρδου αγωνιστή Α. Οτσαλάν στους Τούρκους. Τονίστηκε ότι κατακτήθηκαν πολλά βήματα ώστε να συνδέεται από το λαό και τη νεολαία η υπόθεση αυτή με την ανάγκη της αντίστασης και αντεπίθεσης στη "νέα τάξη πραγμάτων" και ιδιαίτερα με την προετοιμαζόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, που βρίσκονται υπό κατοχή.

Το κεντρικό ζήτημα τόσο για το 21ο Δεκαήμερο και τις εκδηλώσεις του τον ερχόμενο Μάη, με τις μεγάλες πορείες ειρήνης, αλλά και του Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ το καλοκαίρι, αναδεικνύεται η αντίθεση με το ΝΑΤΟ, η οργάνωση της λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στα εγκληματικά του σχέδια στη χώρα μας, που μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια σε γειτονικούς λαούς.

Στις παρεμβάσεις που έγιναν τονίστηκε επίσης η σημασία του συντονισμού του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας με τα κινήματα γειτονικών χωρών, ανάδειξη της ανάγκης οι μειονότητες που ζουν στις χώρες αυτές να αποτελέσουν "γέφυρα" ειρήνης και συνεργασίας και αρμονικής συμβίωσης.

Στην τοποθέτησή του ο Στρ. Κόρακας,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του κινήματος ειρήνης και στο πώς αυτό θα βοηθάει στην ευρύτερη δυνατή συσπείρωση ενάντια στην κυριαρχία των ιμπεριαλιστών, ενώ έφερε σαν πρακτικό παράδειγμα τη δημιουργία πλατιού κινήματος που θα λέει όχι την επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Αναφερόμενος στη δήθεν πάλη ενάντια στην "τρομοκρατία", υπογράμμισε την ύπαρξη δύο μέτρων και δύο σταθμών στην περίπτωση των Κούρδων και των Κοσσοβάρων και αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική διένεξη, που σκόπιμα συντηρείται, τόνισε την ανάγκη ο ελληνικός λαός να εκφράζει την αλληλεγγύη του τόσο στον κουρδικό όσο και στον τουρκικό δοκιμαζόμενο λαό.

Στον Εθνικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν επίσης προσκεκλημένοι οι: Ν. Τερζόγλου,πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Μπ. Παπαδόπουλος,συνοδοιπόρος του Γρ. Λαμπράκη, Ζ. Σώκου,μέλος ΔΣ της ΓΣΕΕ, Ελισ. Εγκλέζου,από το Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθηνών, Μ. Σωτηροπούλου,από την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά των πυρηνικών και βιοχημικών όπλων, Α. Δαμίγος,δημοσιογράφος, Γ. Τσαπόγας,μέλος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη Μάαστριχτ - Αμστερνταμ και του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ο ιερέας Στ. Παπαχρήστος,από τον Σύνδεσμο Δημοκρατικών Κληρικών ο επίσκοπος Στ. Χατζηκυριάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ