Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Στις 29 Μάρτη η τρίτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης

Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα του νέου εγχειρήματος ξεπουλήματος των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ ΑΕ), συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γ. Παπαϊωάννου, οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης, Εθνική Τράπεζα και "Price Waterhouse", που έχει ορίσει η κυβέρνηση καθώς και η διοίκηση της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη πώλησης των ΚΑΕ στις 29 του μήνα (αντί στις 26 που είχε προγραμματιστεί αρχικά). Ως γνωστόν η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΚΑΕ θα ακολουθήσει τα πρότυπα της Ιονικής. Οι υποψήφιοι αγοραστές θα κληθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 5 Μάη (όπως θα προβλέπει η σχετική προκήρυξη) και γύρω στο τέλος του ίδιου μήνα τις δεσμευτικές τους προσφορές. Σε ό,τι αφορά το προς πώληση ποσοστό μετοχών της επιχείρησης, κατά τη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να επιχειρηθεί καταρχάς η πώληση του συνόλου των μετοχών (80%) που έχει στην κατοχή του το δημόσιο και στη συνέχεια - στο διάστημα μετά την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών - αν κριθεί απαραίτητο το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 67% ή στο 51%.

Επίσης, αποφασίστηκε να ανατεθεί στην εταιρία "Alpha Finance" η σύνταξη μελέτης αποτίμησης των ΚΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι από τον ερχόμενο Ιούλη πρόκειται να καταργηθεί το ισχύον καθεστώς πώλησης αφορολόγητων ειδών μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιφέρει δυσκολίες και στο συγκεκριμένο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης, καθώς εκλείπει το ισχυρό κίνητρο που αποτελούσε για τους επίδοξους αγοραστές το ισχύον καθεστώς που διέπει τα ΚΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ