Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο-104Ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε κτίριο από πλάκες αμιάντου!

Κατασκευάστηκε προσωρινά το 1978 μετά από τους σεισμούς, με σκοπό να αντικατασταθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά παραμένει μέχρι σήμερα...

"Θέλουμε σχολείο κι όχι νεκροταφείο", φώναζαν οι μαθητές, γονείς και δάσκαλοι του 23ου και 104ου Δημοτικού Σχολείου Τούμπας,όταν χτες απέκλεισαν τη συμβολή των οδών Διαγόρα και Λαμπράκη, διαμαρτυρόμενοι για τις ανθιυγιεινές συνθήκες του σχολικού συγκροτήματος στο οποίο κάνουν μάθημα.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1978, έπειτα από τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης, από πλάκες αμιάντου, με σκοπό να αντικατασταθεί σε 5 χρόνια. Εν έτει 1999, κατά τους γονείς, το κτίριο έχει ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, σε βαθμό που να γίνεται επικίνδυνο για την υγεία των μικρών μαθητών.

Καταγγελίες των γονιών, επίσης, αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο τέσσερις μαθητές έχουν φύγει από το σχολείο, λόγω νεοπλασματικών ασθενειών, πολλοί ακόμη με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ δεν είναι λίγοι και οι μαθητές που πάσχουν καθημερινά από ισχυρούς πονοκεφάλους. Αρρώστιες που, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, που τους ενημέρωσαν σχετικά, προέρχονται από τις αμιαντολαμαρίνες του κτιρίου.

Οι γονείς, που έχουν αναστατωθεί, προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους πραγματοποιούν τις τελευταίες 7 ημέρες αποχή από τα μαθήματα και ζητούν την άμεση κατεδάφιση του κτιρίου και τη μεταστέγαση των μαθητών σε σύγχρονο σχολικό κτίριο. Ηδη έχουν έρθει σε επαφή με όλους τους φορείς της πόλης -νομαρχία, δήμο, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - ενώ έχουν έρθει σε επαφή ακόμη και με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Αναφερόμενη στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο σχολικό συγκρότημα, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 104ου Δημοτικού Σχολείου Ελένη Νέστορα δήλωσε στο "Ρ": "Εχουμε αμίαντο με καρκινογόνες ουσίες, οι τουαλέτες του σχολείου χρονολογούνται από το 1920 και ήταν αρχικά τα δημόσια ουρητήρια της Τούμπας, το χειμώνα μπάζει από παντού, ενώ όταν βρέχει οι μαθητές κρατάνε ομπρέλες. Δεν υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας, όπως επίσης και εγκαταστάσεις γυμναστηρίου, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κάνουν γυμναστική στο διάδρομο".

Η Συντονιστική Επιτροπή των γονέων, που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, χτες αργά το βράδυ θα συνεδρίαζε προκειμένου αποφασίσει τις παραπέρα κινητοποιήσεις, ενώ νωρίς το απόγευμα τα μέλη της δήλωναν πως δε θα σταματήσουν, αν δε δικαιωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ