Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Αγνωστο πότε θα μετεγκατασταθούν

Σε άθλια κατάσταση συνεχίζουν να ζουν οι σκηνίτες Τσιγγάνοι δίπλα στο Γαλλικό ποταμό, ενώ όλο και μακραίνει το χρονικό διάστημα για την εγκατάστασή τους στο στρατόπεδο Γκόνου. Πέρα από τους κινδύνους που δημιουργεί η "συγκατοίκηση" με το Γαλλικό, ο οποίος μπορεί να γίνει απειλητικός σε περίπτωση καταιγίδας, καθημερινό είναι το μαρτύριο των κατοίκων από την έλλειψη υδροδότησης και τη μη περισυλλογή των απορριμμάτων.

Οι γυναίκες για να βρουν νερό για τις ανάγκες των νοικοκυριών χρειάζεται να διανύουν χιλιόμετρα, ενώ έχουν σχηματιστεί βουνά από τα σκουπίδια, καθώς τα απορριμματοφόρα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, περνάνε κάθε δύο μήνες."Μας εμπαίζουν, εκεί που μας λένε ότι σε τρεις μήνες θα πάμε στο Γκόνου, σε λίγο λένε ότι αυτό θα συμβεί σε πέντε μήνες", μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθιγγάνων Σάββας Γεωργιάδης."Τώρα η Νομαρχία υποστηρίζει ότι τα χρήματα είναι λίγα και θα πρέπει να σταλούν από το υπουργείο πρόσθετα κονδύλια για να μπορέσουν να γίνουν οι εργασίες", συμπληρώνει.

Οπως εξηγεί στο "Ριζοσπάστη" ο εποπτεύων το έργο από την πλευρά της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Καλταβερίδης, οι μελέτες υπάρχουν, αλλά το αρχικά προβλεπόμενο ποσό για τις εργασίες αποχέτευσης και διευθέτησης των ομβρίων υδάτων, από 300 εκατομμύρια θα φτάσει στα 780 εκατομμύρια. Οι μελέτες θα αποσταλούν στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, για να δοθεί η επιπλέον χρηματοδότηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Για το πότε τελικά θα γίνει η μετεγκατάσταση δε δίνεται πλέον από τη Νομαρχία κανένα χρονοδιάγραμμα. Ο Αβραάμ Καλταβερίδης σημειώνει ακόμα ότι σε πέντε με έξι μέρες τελειώνει ο έλεγχος για την τυχόν ύπαρξη ναρκών, που πραγματοποιούνταν εδώ και τέσσερις μήνες. Στο στρατόπεδο Γκόνου σε χώρο περίπου 195 στρεμμάτων πρόκειται να εγκατασταθούν 250 οικογένειες Τσιγγάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ