Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Σκιαγράφημα ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Ενα σκιαγράφημα των ετοιμοπόλεμων ΝΑΤΟικών δυνάμεων, έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο διαθέτει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 400 μαχητικά αεροπλάνα - εκ των οποίων τα 250 είναι αμερικανικά. Στη ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή περιλαμβάνονται τα βαρέα βομβαρδιστικά αεροπλάνα "Β - 52", που το καθένα είναι εξοπλισμένο με 20 πυραύλους αέρος - εδάφους, και τα τελευταίας τεχνολογίας ΣΤΕΛΘ. Τα "Β - 52" μπορεί να εξοπλιστούν κατά περίπτωση και με αντιαεροπορικούς πυραύλους αέρος - αέρος.

Επιπλέον, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις ενισχύονται με τα αεροπλανοφόρα "Εντερπράιζ" (ΗΠΑ) και "ΦΟΣ" (Γαλλία) τα οποία πλέουν στην κεντρική Αδριατική, όπου υπάρχουν και υποβρύχια με πυραύλους ΤΟΜΑΧΟΚ.

Από ΝΑΤΟικές βάσεις στη Γερμανία και στην Ιταλία είναι έτοιμα να κάνουν επιδρομές μαχητικά αεροσκάφη τύπων "Μιράζ", "Τζάγκουαρ" και "Τορνέιντο".

Οσον αφορά τα τρία νέα μέλη του ΝΑΤΟ (Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία), κανένα από αυτά δε θα συμμετάσχει στην ενδεχόμενη επίθεση.

Οσον αφορά το γιουγκοσλαβικό οπλοστάσιο, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ύπαρξη τουλάχιστον 79 μαχητικών αεροσκαφών (διάφοροι τύποι αεροπλάνων "Μιγκ") και πυραύλων "Σαμ" εδάφους - αέρος, πολλοί από τους οποίους "εκσυγχρονίστηκαν" το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ