Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χέρι-χέρι κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι

Επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, την πρόθεση για πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων προς την κατεύθυνση των επιδιώξεων των βιομηχάνων, μεγαλοεργοδοτών, η κυβέρνηση δήλωσε στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, διά στόματος υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, κ. Γ. Μαγκριώτη: "Η συμμετοχή του ΣΒΒΕ στον κοινωνικό διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, τη διαμόρφωση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι με τεκμηριωμένες προτάσεις μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών εργασιακής ειρήνης και δημιουργικής αξιοποίησης όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας".

Η Γενική Συνέλευση του ΣΒΒΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν επαλήθευσε τις φήμες, που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες περί έντονων συγκρούσεων, αντιπαραθέσεων, κρίσης κλπ.

Λίγο πριν την έναρξη της γενικής συνέλευσης οι τέως πρόεδροι του Συνδέσμου με μια θεαματική κοινή τους ανακοίνωση - δήλωση φρόντισαν να διαλύσουν τις όποιες εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί για επικείμενη διάσπαση στους κόλπους του ΣΒΒΕ, τονίζοντας: "Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια, η οποία έχει στόχο να πλήξει και να υποβαθμίσει το κύρος και το ρόλο που διαδραματίζει ο ΣΒΒΕ στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας".

Αντί της έντονης σύγκρουσης καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια να παρουσιάσει ο ΣΒΒΕ ένα συμπαγές μέτωπο προώθησης μιας άκριτα νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με στόχους την επιτάχυνση των διαδικασιών "εκσυγχρονισμού", την πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, το βάθεμα των ιδιωτικοποιήσεων και την "εξωστρέφεια και διεθνοποίηση" των οικονομικών δραστηριοτήτων της πλουτοκρατίας της Β. Ελλάδας και όχι μόνο.

Το έναυσμα για το στίγμα αυτό της συνέλευσης δόθηκε από το χαιρετισμό του επίτιμου προέδρου, κ. Ν. Ευθυμιάδη, που τόνισε χαρακτηριστικά: "...ένα ζητούμενο νέο μοντέλο ανάπτυξης που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά καλύπτει έναν ευρύτερο ορίζοντα που περιλαμβάνει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης".

Εκφράζοντας τη σημερινή πραγματικότητα και τις στοχεύσεις των κυρίαρχων οικονομικών κύκλων ο κ. Ευθυμιάδης υπογράμμισε: "Παρά το γεγονός ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας έχουν τις ίδιες σχεδόν επιλογές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, οι ελληνικές επιχειρήσεις, με πρώτη τη βιομηχανία, έχουν ήδη εισέλθει στο κύριο μέρος της τροχιάς για την πλήρη αναδιοργάνωσή τους και περιμένουν από την πολιτεία να επισπεύσει δραστικά και τις δικές της ενέργειες".

Στην ομιλία του προέδρου του ΣΒΒΕ, κ. Β. Τακά, αποτυπώθηκαν ανάγλυφα και αναλυτικά οι προσανατολισμοί και βασικές επιδιώξεις των βιομηχάνων. Αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει και σήμερα μια από τις τελευταίες θέσεις διεθνώς σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, ο κ. Τακάς ισχυρίστηκε: "Ο κύριος λόγος είναι η καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Η παρουσία του δημόσιου τομέα σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας με τη μορφή ΔΕΚΟ, ή άλλων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, στρεβλώνει τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Με το 50% της οικονομίας μας και το 60% του τραπεζικού συστήματος υπό κρατικό έλεγχο, με διαχείριση συγκεντρωμένη στην Αθήνα, όλος ο πλούτος συσσωρεύεται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οδηγώντας σε μαρασμό την ελληνική περιφέρεια".

Δεν εξήγησε, βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ αν θα ήταν διαφορετική η τύχη της περιφέρειας, σε περίπτωση που η διαχείριση του συστήματος ήταν συγκεντρωμένη, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπήκε δηλαδή στον κόπο να εξηγήσει: ο καθοριστικός παράγοντας που διαμορφώνει μια δοσμένη πραγματικότητα είναι η πολιτική που ακολουθείται ή ο γεωγραφικός χώρος, όπου διαμορφώνεται αυτή η πολιτική;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ