Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Στρώνουν το "χαλί" για την ιδιωτικοποίησή του

Είτε θα βρείτε πόρους να συντηρηθείτε είτε θα κλείσετε. Αυτό ήταν ουσιαστικά, το μήνυμα - δίλημμα,που θέλησε να στείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος προς τη διοίκηση του ερευνητικού κέντρου "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ", στη διάρκεια εκδήλωσης για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι ερευνητές του "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ" πρέπει να ξεχάσουν τα κρατικά κονδύλια, διότι "γίνεται μια συλλογική και ευσυνείδητη προσπάθεια προσέγγισης των ονομαστικών δεικτών προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ"!

Ετσι λοιπόν, αφού τόσο ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ όσο και άλλα ερευνητικά κέντρα υφίστανται τις συνέπειες της ΟΝΕ και δεν έχουν λεφτά να λειτουργήσουν, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να κάνει λόγο για ανταγωνιστική και επιχειρηματική δραστηριότητα, προλειαίνοντας το έδαφος για επικείμενη ιδιωτικοποίηση ή ακόμα και το κλείσιμο των ερευνητικών κέντρων. Εχει μεγάλη σημασία η φράση του Ε. Βενιζέλου ότι "διασφαλισμένοι πόροι είναι για εκείνες τις ερευνητικές μονάδες και εκείνες τις ομάδες έρευνας που έχουν την ικανότητα να βρίσκουν πόρους, να πείθουν τους διαχειριστές των προγραμμάτων να εντάσσονται σε προγράμματα και έτσι να διαμορφώνουν νοοτροπία ανταγωνιστική και επιχειρηματική...".

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε για το τι εννοεί "ανταγωνιστική και επιχειρηματική νοοτροπία", αφού σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ που ήταν εκεί, έτεινε "ευήκοον ους" (!) και ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ κάλλιστα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην "εθνική" βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ