Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατριχίλα

Το λόγο έχουν οι επίσημοι αριθμοί:

Πρώτο: Οπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών, 600.737 φορολογούμενοι στη χώρα μας είχαν πέρσι συνολικό ετήσιο εισόδημα 80 δισεκατομμύρια δραχμές. Την ίδια μέρα ο "τζίρος" στο Χρηματιστήριο μέσα σε τρεις ώρες ξεπέρασε τα 180 δισεκατομμύρια!

Δεύτερο: Την προηγούμενη βδομάδα ο Λάτσης συγκέντρωσε πάνω από 4,5 τρισ. δρχ. για μετοχές της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 65% των φορολογουμένων της χώρας είχαν πέρσι όλοι μαζί ετήσιο εισόδημα 4,3 τρισ. Οσα δηλαδή προσφέρθηκαν μέσα σε τρεις μέρες στον όμιλο του μεγαλοεφοπλιστή ήταν το συνολικό εισόδημα 2.889.250 ελληνικών νοικοκυριών! Τρίτο: Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της χώρας είχαν πέρσι μηνιαίο εισόδημα λιγότερο από 200.000 δραχμές!

***

Είναι πασιφανές. Η συνδυασμένη προσέγγιση ορισμένων από τις ειδήσεις, που αποσπασματικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας, προκαλεί, χωρίς υπερβολές, ανατριχίλα. Ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύπτει μέρος από το μέγεθος της απάτης και του αποπροσανατολισμού που επιχειρούν οι κυβερνώντες και οι άλλοι προπαγανδιστές του συστήματος. Ακόμα περισσότερο. "Φωτίζει" το σκοτάδι της κοινωνίας που ο δικός μας λαός, αλλά και οι λαοί της υπόλοιπης Ευρώπης πρέπει να θεωρούν μονόδρομο. Εναν μονόδρομο στον οποίο όχι μόνο καλούνται να υποκλίνονται, αλλά πρέπει να υποτάσσονται, αφού - σύμφωνα με την κυρίαρχη προπαγάνδα - κάθε διαφορετική εκδοχή, απόρριψη ή αντίσταση, παρουσιάζεται ως ισοδύναμο αντεθνικής δράσης και υπονόμευσης.

***

Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά δεν αποτελούν ανακάλυψη της Αμερικής. Τα συγκεκριμένα όμως κάθε φορά στοιχεία και αριθμοί είναι ενδεικτικοί για τις δυο Ελλάδες που οικοδομούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και οι πολιτικοί υπάλληλοί τους. Τη μία, που με τη μορφή του σύγχρονου είλωτα θα προσπαθεί να καλύψει το σύνολο των οικογενειακών του αναγκών με λιγότερες από 200.000 δραχμές το μήνα. Και την άλλη, που θα ρουφάει το μόχθο των πολλών και θα μετατρέπει σε ημερήσιες χρηματιστηριακές "ζαριές" το ετήσιο εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ