Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Στο δρόμο του αγώνα και όχι στο συμβιβασμό

Σε απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων παραμένει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, που επιμένει να "σφυρίζει αδιάφορα" και να εξαντλεί το ενδιαφέρον της στο πώς θα εκπληρώσει καλύτερα τις πολιτικές της σκοπιμότητες και πώς θα σύρει ξανά τη Συνομοσπονδία στο τραπέζι του κάλπικου διαλόγου. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, όπου φάνηκε για άλλη μια φορά ότι στόχος της πλειοψηφίας είναι να σιγοντάρει τις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, θέτοντας έτσι στο βωμό της ΟΝΕ και του μεγάλου κεφαλαίου την αγωνία επιβίωσης των ΕΒΕ.

Οπως υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ, τέσσερις μήνες μετά την κινητοποίηση του Νοέμβρη η κυβέρνηση με την πολιτική της εξακολουθεί να πολλαπλασιάζει τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Ο άνισος ανταγωνισμός και η μετατόπιση του τζίρου στα πολυκαταστήματα καταστρέφει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις γίνονται θηλιά για τους ΕΒΕ, που καλούνται να καταβάλουν ακόμα και το υστέρημά τους ή να μπουν στο φαύλο κύκλο των καταναλωτικών, τοκογλυφικών δανείων για να ξεπληρώσουν την εφορία. Οι κοινωνικές παροχές υποβαθμίζονται, το ασφαλιστικό σύστημα χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και οδηγείται στην πλήρη ανταποδοτικότητα στο όνομα δήθεν των δημοσιονομικών στόχων της ΟΝΕ.

Μπροστά σε όλα αυτά η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ - καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ - το μόνο που έχει να προσφέρει είναι φιέστες με μεγάλο οικονομικό κόστος σε ακριβά ξενοδοχεία, διαφημίζοντας την πολιτική της ΕΕ, που είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων των μικρών ΕΒΕ, των αυτοαπασχολούμενων και μετατρέπει τους συνδικαλιστές σε απαθείς χειροκροτητές.

"Τα προβλήματα, όμως, δε λύνονται ούτε στις μοκέτες των ξενοδοχείων ούτε με ταξιδάκια στις Βρυξέλλες", συνεχίζει η ΔΗΚΕΒΕ, "τα προβλήματα λύνονται στο δρόμο του αγώνα, διέξοδο που η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ έχει διαγράψει από τις επιλογές της". Η παράταξη καταγγέλλει, επίσης, ότι η πλειοψηφία απέρριψε πρόταση της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" για ένα μήνα αγωνιστικής κινητοποίησης μπροστά στις ευρωεκλογές και δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις αγωνιστικές ενέργειες της Παναττικής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης για σήμερα στις 9.00 το πρωί. Η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική και είναι ανάγκη να διευρυνθεί το μέτωπο απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, να έρθει σε ρήξη με κάθε μορφή υποταγής και συμβιβασμού. Είναι συνειδητή απάτη να υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη των ΜΜΕ στα πλαίσια της πολιτικής της "ελεύθερης αγοράς" και της ασυδοσίας των μονοπωλίων. Γι' αυτό η παράταξη καλεί τους ΕΒΕ να κάνουν τις εκλογές που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στα πρωτοβάθμια σωματεία βήμα καταδίκης αυτών των πολιτικών και πρακτικών, ένα νέο ξεκίνημα για την ανάπτυξη του αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Τονίζει, τέλος, ότι η ΔΗΚΕΒΕ αταλάντευτα θα στηρίξει και θα σταθεί μπροστά στους αγώνες των ΕΒΕ και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της να οικοδομηθεί η συμπαράταξη με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, για να μπει φρένο και να ανατραπεί αυτή η πολιτική και η ασυδοσία των πολυεθνικών και να εφαρμοστεί μια άλλη αντιμονοπωλιακή πολιτική που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα των ΕΒΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση δύο αντιλήψεων (2004-05-11 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε στη γραμμή του αγώνα (2000-10-10 00:00:00.0)
Η ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να αλλάξει πλεύση (2000-03-18 00:00:00.0)
Να στηριχθούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια (1999-12-01 00:00:00.0)
Μόνη διέξοδος η ανάπτυξη παλλαϊκού μετώπου (1998-06-07 00:00:00.0)
Φυσικοί σύμμαχοι των ΕΒΕ οι εργαζόμενοι (1996-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ