Πέμπτη 25 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΚΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Να κάνουμε μπλόκο στον πόλεμο

- Ο πόλεμος βρίσκεται ήδη κοντά στα βόρεια σύνορα και της δικής μας χώρας. Ανησυχεί την πανεπιστημιακή κοινότητα αυτό;

- Ο πόλεμος πράγματι είναι δίπλα μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνει απαθής. Ιδιαίτερα οι νέοι. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος, όχι μόνο για το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Ο πόλεμος δεν αποκλείεται να μεταφερθεί προς τα νότια, προς τη χώρα μας αλλά και γενικότερα να επεκταθεί σε όλα τα Βαλκάνια. Εμείς οι νέοι το έχουμε δηλώσει. Δε θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο πόλεμο που ματώνει τους λαούς, τους φίλους, στο όνομα των συμφερόντων των ισχυρών. Επιδιώκουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή, να μην αλλάξουν τα σύνορα, να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Μέχρι στιγμής, μόνο οι ΠΚΣ, δίνουν τη μάχη για την ενημέρωση των φοιτητών και την οργάνωση αντιιμπεριαλιστικών δράσεων. Οι άλλες παρατάξεις κρύβονται, σιωπούν και γίνονται, έτσι, συνένοχοι στο έγκλημα που ενδεχόμενα θα πλήξει και τη δική μας νεολαία.

- Πώς κρίνουν οι φοιτητές τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας;

- Εχουν αγανακτήσει. Τα ερωτήματα που θέτουν στις συζητήσεις είναι αμείλικτα. Με ποιο δικαίωμα τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, οι φαντάροι, ο βαρύς οπλισμός που κουβαλάνε, περνάνε από την πόλη μας; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να επεμβαίνουν στις άλλες χώρες, για να επιβάλουν την "ειρήνη" τους; Απομένει να γίνει το επόμενο βήμα. Αυτή η αγανάκτηση να μετατραπεί σε διαρκή μαχητική κινητοποίηση. Πρέπει όλοι μας, νέοι και εργαζόμενοι, να βγούμε στους δρόμους. Οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, διακόπτουν την κυκλοφορία για να περάσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, χρησιμοποιούν αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και λιμάνια για να εξυπηρετηθεί η πολεμική μηχανή. Εμείς πρέπει να μπλοκάρουμε το δρόμο τους. Να εκφράσουμε στην πράξη το σύνθημα της ειρήνης και της αλληλεγγύης της χώρας μας απέναντι στους λαούς που βασανίζονται. Σήμερα, τώρα, πριν να είναι αργά.

- Δεν υπάρχουν, δηλαδή, πλέον, περιθώρια ανοχής;

- Το τελεσίγραφο των ιμπεριαλιστών έχει ήδη λήξει. Δεν ξέρουμε σε τι θέση θα βρεθεί ο σέρβικος λαός. Πρέπει να κινητοποιηθούμε τώρα και να απαιτήσουμε όλοι οι λαοί των Βαλκανίων, της Ελλάδας, εδώ ειδικά οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ειρήνη και φιλία. Να εμποδίσουμε την υλοποίηση των βρώμικων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Το εθνεγερτικό πνεύμα του 1821 που γιορτάζουμε, απαιτεί αντίσταση του λαού στη νέα "Ιερή Συμμαχία" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να αποφασίσουμε αν θα σταθούμε δίπλα στους προσκυνημένους ή θα στρατευθούμε με αυτούς που αντιστέκονται.

- Ποιο ειδικό κάλεσμα απευθύνετε στους συμφοιτητές σας;

- Τους θυμίζουμε πως τα νέα παιδιά είμαστε τα πρώτα θύματα. Ο πόλεμος θίγει πρώτα και κύρια τη νεολαία. Αυτή θα στρατευθεί και θα πάει να δώσει το αίμα της. Γι' αυτό δηλώνουμε πως κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρέπει να πολεμήσει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Ιδιαίτερα εμείς, έχουμε χρέος να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Να παλέψουμε για εθνική ανεξαρτησία, μαζί με όλο το λαό. Δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο τη ΝΑΤΟική κατοχή στην οποία έχουν θέση τη χώρα μας, η κυβέρνηση και τα κόμματα, που στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καλούμε τους πάντες να βγουν στο δρόμο.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ