Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Ανησυχία αλλά και υποταγή

Ανησυχία και αγωνία για τις επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων εξέφρασαν οι αξιωματούχοι των περισσότερων χωρών της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι θα είναι υπεύθυνες αν δημιουργηθεί ανθρωπιστική κρίση από την επέκταση στη χώρα του προβλήματος των προσφύγων. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της χώρας του να μην πανικοβάλλονται και υποστήριξε ότι δημιουργείται καθημερινά μια αντιΝΑΤΟική και αντιαμερικανική εκστρατεία στα Σκόπια, για την οποία εν πολλοίς κατηγόρησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Οπως ισχυρίστηκε αυτό... "αντιβαίνει το στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές".

Στην Κροατία, μέλη του κοινοβουλίου χαρακτήρισαν τις ΝΑΤΟικές επιδρομές "ποιητική δικαιοσύνη", εξέφρασαν όμως επιφυλάξεις εάν το ΝΑΤΟ θα πάρει το πλευρό τους σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν σερβική επίθεση. Μάλιστα, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, Μάτε Γκράνιτς είπε πως "είναι πιθανά τα σερβικά αντίποινα", γι' αυτό και κάλεσε το στρατό της χώρας του "να υπερασπιστεί τη χώρα εάν χρειαστεί".

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός,Ιβάν Κοστόφ και ο πρόεδρος Πετάρ Στογιάνοφ δέχτηκαν τις "καθησυχαστικές" δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον και δηλώσεις περί "εγγυήσεων" σε περίπτωση εξάπλωσης της σύρραξης. Ο πρωθυπουργός είπε πως η Σόφια αποδέχτηκε αίτημα του ΝΑΤΟ για διευκολύνσεις στις πτήσεις των αεροσκαφών της "συμμαχίας", γι' αυτό και εξέφρασε την ανησυχία του μήπως και αντιμετωπίσει τα σερβικά αντίποινα.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι έφτασαν στο έδαφός της μερικές εκατοντάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί πρόσφυγες και ότι ήρθαν σε επαφή με συγγενικά τους πρόσωπα στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε ότι τουρκικά αεροσκάφη που ήταν σε ιταλικές βάσεις βοήθησαν στον ανεφοδιασμό ΝΑΤΟικών αεροσκαφών, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως αυτή η εξέλιξη "δε θα οδηγήσει σε έναν παγκόσμιο πόλεμο"!

Στη λήψη έκτακτων μέτρων προέβησαν χτες οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ