Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
"ΕΞΩ το ΝΑΤΟ από την ΠΓΔΜ"
  • Μαζική διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Σκόπια
  • Συγκρούσεις Αστυνομίας - διαδηλωτών

ΣΚΟΠΙΑ.-Μαζική διαδήλωση εναντίον των αμερικανικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποιήθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) - της χώρας για την οποία ο εφιάλτης στο Κόσσοβο "είναι πίσω από τους λόφους που βλέπετε", όπως σχολίασε ένας ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου CNN, κυριολεκτικά και μεταφορικά...

Σημειώθηκαν και επεισόδια, καθώς οι διαδηλωτές εισήλθαν και πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στην αμερικανική πρεσβεία, προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα γύρω από το κτίριό της και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να τους διαλύσουν.

Το Ασοσιέιτεντ Πρες σημείωσε ότι "ώρες πριν το ξέσπασμα" των κατοίκων των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι είχε μιλήσει για"την ανάπτυξη ενός αισθήματος κατά του ΝΑΤΟ και αντιαμερικανισμού", το οποίο ο ίδιος αναγόρευσε σε ένα από τα δύο "βασικότερα προβλήματα της κυβέρνησης", στην παρούσα συγκυρία των βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο - το άλλο, είπε, είναι "η εισροή των προσφύγων".

Στη διαδήλωση κυριάρχησε το σύνθημα "Εξω το ΝΑΤΟ από τη Μακεδονία", ενώ λίγο πριν φθάσουν στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας οι διαδηλωτές είχαν σταματήσει στο ξενοδοχείο, όπου φιλοξενούνταν η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και είχαν καταστρέψει οχήματά του.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι περαιτέρω είσοδος προσφύγων θα προκαλέσει "σοβαρή κρίση": 20.000 έχουν "ήδη μπει στη χώρα" και η κυβέρνηση δηλώνει ότι "δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους". Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν την κυβέρνηση Γκεοργκίεφσκι - Τοπούκορφσκι να "μη δεχτεί να μετατραπεί η χώρα σε ένα γιγάντιο στρατόπεδο προσφύγων".

Ο Τζαφέρ Τζαφέρι, επικεφαλής μιας οργάνωσης αρωγής στο Τέτοβο (όπου προ δύο ημερών εκατοντάδες πρόσφυγες είχαν εισβάλει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ζητώντας βίζες και "αναγκάζοντας" την κυβέρνηση να "ανοίξει" τα σύνορα) ισχυρίζεται ότι "τις τελευταίες μέρες δεν έχουν έρθει πρόσφυγες", αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι τους αποτρέπουν οι βομβαρδισμοί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ