Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΔΙΕΘΝΩΣ
Κι όμως, αντιστέκονται...
  • Η επιχείρηση "κατασκευής συναίνεσης" από τα ΜΜΕ αποκορυφώνεται, αλλά δεν πείθει
  • Διαδηλώσεις κατά του πολέμου και της επέμβασης σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ασίας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΟΡΟΝΤΟ.-

Οι φρουροί στο Λευκό Οίκο δυσκολεύονταν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν, χτες το απόγευμα: Διαδηλωτές με πλακάτ διαμαρτύρονταν για τον παράνομο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπό αμερικανική ηγεσία.

Το αμερικανικό Διεθνές Κέντρο Δράσης (International Action Center) ήταν από τους κύριους διοργανωτές της διαδήλωσης. Ο χαρακτήρας της κινητοποίησης ήταν κατά βάση αντιπολεμικός: Στη γραπτή δήλωση που επέδωσαν οι διαδηλωτές, ζητείται από την κυβέρνηση Κλίντον να "σταματήσει αμέσως τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας".

"Η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς της Γιουγκοσλαβίας δαιμονοποιήθηκε, παρουσιαζόμενη ως κάτι ανάλογο εκείνης του Αδόλφου Χίτλερ", ανέφερε η δήλωση. "Μη σφάλλετε, πρόκειται απλώς για ένα πρόσχημα, μια προσπάθεια δικαιολόγησης της στρατιωτικής επιθετικότητας εναντίον μιας ανεξάρτητης χώρας. Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι το στρατιωτικό και οικονομικό κατεστημένο των ΗΠΑ θέλησε να κυριαρχήσει σε αυτές τις στρατηγικές περιοχές".

"Την προπαγάνδα των ΗΠΑ", συνεχίζει η ανακοίνωση, "κάνει πιο παράδοξη ο ισχυρισμός ότι η Γιουγκοσλαβία "πρέπει να βομβαρδιστεί για να προστατευτεί μια εθνική μειονότητα" - οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου". Αν κάποιος θέλει όμως να προστατεύσει μια εθνική μειονότητα από την αστυνομική βαρβαρότητα και τις διώξεις, δε χρειάζεται να μπει στον κόπο να πετάξει ως τη Γιουγκοσλαβία. Ας κάνει μια βόλτα μέχρι την πόλη της Νέας Υόρκης: "Η δολοφονία του Αμάντου Ντιάλο είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Οι Αφροαμερικανοί, Λατίνοι, Ινδιάνοι, Αραβες και Ασιάτες είναι συνηθέστατα τα θύματα του ρατσισμού, των διακρίσεων, και της αστυνομικής τρομοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Η αντιπολεμική οργάνωση απλώς διερωτάται: "Είναι δυνατό μια κυβέρνηση, η οποία παραβιάζει τα δικαιώματα των δικών της εθνικών μειονοτήτων, να διεκδικεί την καλή μας πίστη όσον αφορά το ότι επιδιώκει την εφαρμογή μιας πολιτικής ελευθερίας και ισότητας για εθνικές μειονότητες σε άλλες ηπείρους;".

Στις ΗΠΑ...

Ανάλογες διαδηλώσεις καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, τη Μινεάπολι, το Κλάρμοντ, στο Κλίβελαντ και αλλού.

Σε πόλεις των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες τόσο Σέρβων όσο και Αλβανών μεταναστών, η ανησυχία είναι έκδηλη. Αρκετοί Αλβανοί εξέφραζαν την ικανοποίησή τους. "(Ο βομβαρδισμός) είναι κάτι καλό", έλεγε ένας Αλβανός επιχειρηματίας που ζει στη Νέα Υόρκη για 15 χρόνια. Ενας άλλος Αλβανός, ιερωμένος αυτός, ήταν πολύ πιο ανθρώπινος. "Απλώς προσεύχομαι να τελειώσει γρήγορα και να μη σκοτώσουν πολλούς", είπε.

Ο Γκέοργκ Νίκολιτς, πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Κογκρέσου (οργάνωση μεταναστών με βάση το Σικάγο) δήλωνε "τούτο είναι εντελώς λάθος. Δεν έπρεπε να συμβαίνει. Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Κάποιος ας υψώσει τη φωνή του, να το σταματήσει". Ενας 25χρονος μετανάστης αναρωτιόταν: "Καταλαβαίνουν τι κάνουν; Ανθρωποι σκοτώνονται"...

Δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις διαδηλωτών - ειρηνικές, κατά τις αναφορές των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Π. χ. στο "Grand Central Terminal., του αεροδρομίου του Μανχάταν: από τη μια πλευρά του δρόμου εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν "Σταματήστε τους βομβαρδισμούς, σταματήστε τον πόλεμο". Από την άλλη μεριά, αντιδιαδηλωτές κραύγαζαν "Ρίξτε Τη Βόμβα" - καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά!

Πολλοί Αμερικανοί - "υπερπληροφορημένοι" υποτίθεται από τα ΜΜΕ, μονόπλευρα βεβαίως - δήλωναν πλήρη άγνοια. "Οταν ένας δημοσιογράφος με ρώτησε για το Κόσσοβο", είπε μια 20χρονη φοιτήτρια, "νόμισα ότι μου ζητούσε να του πω πώς θα πάει στο βενζινάδικο - ή κάτι τέτοιο". Ενας επιχειρηματίας αναρωτιόταν αν "αυτό" βρίσκεται στην Ευρώπη: "Οι Σέρβοι και ποιοι; Τι είν' αυτό;".

Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη κατέδειξαν ότι το κοινό στις ΗΠΑ είναι "διχασμένο" όσον αφορά το ερώτημα αν θέλει την επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο - με την (ισχνή) πλειοψηφία να κατατείνει στην αρνητική απάντηση.

Μια ιδιοκτήτρια καφετερίας στο Φοίνιξ, όπου ζουν Σέρβοι και Αλβανοί μετανάστες, έδειξε πάντως καλά κατατοπισμένη. "Αυτός ο πόλεμος είναι πανάρχαιος", είπε, "και δεν ξέρω αν η επέμβαση των ΗΠΑ είναι για καλό...". ...και αλλού

Εξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο,Καναδοί σερβικής καταγωγής και άλλοι πολίτες συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν. Τα συνθήματά τους ξεχείλιζαν ειρωνεία, έκαιγαν από οργή: "ΝΑΤΟ, μην τελειώνεις έναν πόλεμο αρχίζοντας έναν άλλο",ήταν ένα από αυτά, "Εϊ, ΗΠΑ, πόσους Σέρβους σκοτώσατε σήμερα;",ένα ακόμη...

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, έξω από τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία,για να καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Η Σκότλαντ Γιαρντ "παρακολούθησε από κοντά" τη διαδήλωση, πάντως δεν επενέβη.

Διαφορετικά εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Παρίσι.Οι διαδηλώσεις εναντίον των βομβαρδισμών (εξ ορισμού "παράνομες", κατά τη διατύπωση του συναδέλφου ανταποκριτή του "Ασοσιέιτεντ Πρες") αντιμετωπίστηκαν με κατασταλτικά μέτρα. Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει πως "δε θα επέτρεπε" διαδηλώσεις έξω από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, και όταν δεκάδες Σέρβοι και Γάλλοι πραγματοποίησαν - καθ' όλα ειρηνική - καθιστική διαμαρτυρία, απάντησε με βία: Ειδική αστυνομική μονάδα τούς περικύκλωσε και τους προσήγαγε βίαια σε αστυνομικά οχήματα. Λεπτομέρειες για το αν είναι "υπό σύλληψη" ή όχι δεν έγιναν γνωστές από τις Αρχές...

Οι αντιπολεμικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Ηδη προαναγγέλλονται νέες, στη Βόρεια Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ασία και δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ