Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Το αίμα της Ευρώπης"

Τίτλοι και σχόλια από το διεθνή Τύπο

Μια ολόκληρη μαύρη πρώτη σελίδα και μόνο τον τίτλο "Το αίμα της Ευρώπης", ήταν το πρωτοσέλιδο της ιταλικής "Ιλ Μανιφέστο". Ολες οι εφημερίδες της Ευρώπης, όπως ήταν αναμενόμενο, είχαν ως πρωτοσέλιδα βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Σύσσωμος και συντονισμένος ο βρετανικός Τύπος στα χθεσινά πρωτοσέλιδα, μιλάει για την επίθεση του ΝΑΤΟ, αλλά και τη συνέχισή της μέχρι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος να συμμορφωθεί! Ολοι συνηγορούν σε ένα, λες και θέλουν να αποποιηθούν των ευθυνών για τη συνέχεια: "Ηταν μία αναγκαία δράση". Μόνο η "Μίρορ", πιο σκανδαλοθηρική εν γένει, έχει τίτλο: "Η Ευρώπη σε πόλεμο".

Ιδιο κλίμα αλλά και τίτλοι στο γαλλικό Τύπο. Η "Λιμπερασιόν" στην ανάλυσή της αναρωτιέται τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος δεν καμφθεί από τους βομβαρδισμούς και το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι δυτικές χώρες θα στείλουν τελικά στρατεύματα στη Σερβία και ποια πολιτική λύση αυτή προσφέρουν. "Ενας πόλεμος ξέσπασε στην Ευρώπη μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ την Πέμπτη. Μία επιχείρηση που στόχο έχει να λυγίσει το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς" τονίζει στο πρωτοσέλιδό της η "Φιγκαρό". Η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι με τις αεροπορικές επιθέσεις το ΝΑΤΟ εισήλθε σε μία πολύ επικίνδυνη ζώνη, μεταξύ της αποτροπής και της στρατιωτικής δράσης και το συνολικό σύστημα που λειτουργεί προς ασφάλεια των δυτικών χωρών τώρα "τρέμει" μπροστά σε ένα άγνωστο πεπρωμένο.

Η ισπανική "Ελ Παϊς" στο κύριο άρθρο της τονίζει: "Ποτέ δεν υπάρχει καθαρή χειρουργική στρατιωτική επιχείρηση" λέγοντας ότι πολλοί αθώοι θα πεθάνουν, αλλά "η επίθεση ήταν δικαιολογημένη ηθικά"! Βέβαια, δεν ξεχνά και την αντίφαση ή την ειρωνεία της όλης υπόθεσης: ότι ο Ισπανός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ που διέταξε την επίθεση, κατά τη δεκαετία του '80 ήταν από τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας που εξέφραζαν ανοιχτά και οργάνωναν τις διαδηλώσεις κατά της ένταξης της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ!

Στο σύνολό του ο ρωσικός Τύπος είχε ως πρωτοσέλιδο τους αεροπορικούς και πυραυλικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και την καταδίκη τους. Η επόμενη μέρα ήταν μία μέρα έκφρασης της συμπάθειας του Τύπου της Ρωσίας προς το γιουγκοσλαβικό λαό, αλλά και του προσωπικού του διχασμού, ώστε να αποφασίσει ποια δράση εκ μέρους της Ρωσίας είναι τελικά προς όφελος του ίδιου του λαού τους.

"Η Ρωσία δεν μπορεί να παλέψει για τη Γιουγκοσλαβία ενάντια σε όλο τον πλανήτη" ήταν το άρθρο της πρώτης σελίδας της "Νέας Ισβέστια", όπου σύμφωνα με τον αρθρογράφο "η Ρωσία δεν έχει τίποτα και κανένα για να πολεμήσει μαζί, αφού οι ηγέτες της χώρας έχουν μειώσει και αποδυναμώσει σε τέτοιο βαθμό το στρατό που τον έχουν φέρει σε θέση να είναι ανίκανος να πολεμήσει αποτελεσματικά". Αρκετές εφημερίδες, ως προς σε αυτό, βρήκαν την ευκαιρία να γελοιοποιήσουν - για άλλη μια φορά - τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν όσον αφορά τις δηλώσεις του ότι "η Ρωσία δε θα προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα εναντίον του ΝΑΤΟ μετά τους βομβαρδισμούς". Χαρακτηριστικά και πολύ ειρωνικά η "Βρέμια" σημειώνει: "Πρέπει να μας ευχαριστήσουν που αποφασίσαμε να μην ξεκινήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο...".

Οι περισσότερες εφημερίδες στις αναλύσεις τους τόνισαν το γεγονός ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να αντιδράσει ανοιχτά στη δράση της Δύσης εξαιτίας της ανάγκης που έχει χώρα στην οικονομική βοήθεια για να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική κρίση που τη μαστίζει, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ενώ διχάστηκαν στο κατά πόσο "βοήθησε" η αντίδραση του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ, να γυρίσει και ενώ βρισκόταν εν πτήσει προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβει την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα δάνεια. Οι μισοί υποστηρίζουν ότι η πράξη του Πριμακόφ θα επιδεινώσει τη θέση της χώρας, ενώ άλλοι ότι "τώρα η Δύση θα ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την "καλή μας συμπεριφορά από ότι πριν από δύο εβδομάδες".

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πρωτοσέλιδα ανήγγειλαν και "τυπικά" στον αμερικανικό λαό την ότι το "ΝΑΤΟ πραγματοποίησε τις αεροπορικές επιδρομές". Οι εξαντλητικά λεπτομερείς αναλύσεις όλων ανεξαιρέτως των εφημερίδων περισσότερο είχαν να κάνουν με τη συνολική παρουσίαση τόσο των γεγονότων που γίνονται πολύ μακριά από την πατρίδα τους, αλλά που είναι ζωτικού συμφέροντος! Ομως ένα ερώτημα αιωρείται: Τι πρόκειται να γίνει μετά; Χαρακτηριστικά η "Ουάσινγκτον Ποστ" σε άρθρο τονίζει της ανησυχίες της σε σχέση με το ότι "οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Αμερική δεν είναι οι φυσικοί κίνδυνοι για τους πιλότους της. Είναι επίσης οι πολιτικοί κίνδυνοι άσκησης μη - ολοκληρωμένης εξουσίας" εξηγώντας ότι δύναμη που ασκείται χωρίς καθαρές προτεραιότητες και σκοπούς είναι δύναμη που πάει χαμένη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πριμακόφ: «ΗΠΑ και Γερμανία δεν ήθελαν το τέλος των βομβαρδισμών» (2004-12-02 00:00:00.0)
H 6η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ (2000-03-30 00:00:00.0)
Ελπίδες άρσης του εμπάργκο (1999-07-02 00:00:00.0)
Κινήσεις για σύγκληση "Ομάδας Επαφής" και G - 8; (1999-04-06 00:00:00.0)
Αμεσες αμερικανοΝΑΤΟικές απειλές (1999-03-23 00:00:00.0)
"Τελευταίο βήμα" του ΝΑΤΟ πριν την επέμβαση (1998-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ