Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
Ντροπή για τον 20ό αιώνα οι πρωτοφανείς ΝΑΤΟικές επιθέσεις!

"Σελίδα ντροπής στην ιστορία του 20ού αιώνα και πρωτοφανή ΝΑΤΟική επίθεση κατά μιας κυρίαρχης χώρας μη μέλους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και δίχως την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", χαρακτήρισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στην Αθήνας, Ντραγκομίρ Βουτσίτσεβιτς το κύμα των φονικών βομβαρδισμών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης τόνισε ότι οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις κατά της χώρας του αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας πως δημιουργούν "ιστορικό προηγούμενο που γεμίζει αγωνία τις διεθνείς σχέσεις και με επικίνδυνες επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή".

Ακολούθως, ο Ν. Βουτσίτσεβιτς υπογράμμισε ότι οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις, που υποτίθεται πως έγιναν για ανθρωπιστικούς λόγους, προκάλεσαν αντίθετα μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία και μια μεγάλη καταστροφή. "Δίνεται, επίσης, στήριξη στην τρομοκρατία και αποσχιστικές τάσεις σε Κόσσοβο και Μετόχια, κάτι που αποτελεί κύριο αίτιο των προβλημάτων της περιοχής αυτής", υπογράμμισε ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν έδωσε αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη, καθώς είναι ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος, με ειρηνική πολιτική και πολιτική καλής γειτονίας με όλες τις χώρες. Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση πως "το Κόσσοβο και η Μετόχια αποτελούν εσωτερικό θέμα της Γιουγκοσλαβίας", σημείωσε πως η κυβέρνησή του είναι "αποφασισμένη να επιλυθεί το θέμα με πολιτική λύση με το σεβασμό παράλληλα της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά και εξασφαλίζοντας την ισοτιμία όλων των εθνικοτήτων και το σεβασμό υψηλότερων προτύπων διεθνούς δικαίου". Δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι πολίτες της χώρας του "γνωρίζουν πως το δίκαιο είναι με το μέρος τους και είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την ενότητα της χώρας".Εκανε δε έκκληση προς όλες τις χώρες που είναι "προσηλωμένες στην ειρήνη να υψώσουν τη φωνή τους κατά της ωμής επίθεσης και να προσπαθήσουν για τη δυναμική καταδίκη της επίθεσης και τον τερματισμό της... " Οπως εξήγησε, το Βελιγράδι προσμένει μια τέτοια στάση, "όχι μόνον γιατί οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της χώρας είναι θύματα αυτής της ωμής επίθεσης, αλλά και γιατί αγωνίζονται σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή για την υπεράσπιση της Χάρτας των Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

Ερωτηθείς για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την ελληνοσερβική φιλία ο πρέσβης Βουτσίτσεβιτς είπε ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση τιμά ιδιαίτερα τη στάση και τη θέση της Αθήνας για το Κοσσυφοπέδιο, όπως και το γεγονός πως η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και είναι αντίθετη με κάθε αλλαγή συνόρων. "Εμείς θα θέλαμε" είπε χαρακτηριστικά "η Ελλάδα δυναμικά να αντιταχθεί σ' αυτή τη ΝΑΤΟική επέμβαση,δεδομένου βεβαίως ότι συμμεριζόμαστε τις ελληνικές υποχρεώσεις σ' αυτή τη συμμαχία".

Οταν ρωτήθηκε από το "Ρ" για την πρόσφατη στάση της Ρωσίας, της Κίνας και του ΓΓ του ΟΗΕ ο Ντραγκομίρ Βουτσίτσεβιτς εξέφρασε την εκτίμησή του για τη ρωσοκινεζική στάση. Οπως σημείωσε: "Είναι σημαντικό ότι αυτές οι δύο χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιστέκονται σ' αυτή τη ΝΑΤΟική επίθεση. Μας ξαφνιάζει, εντούτοις, το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προσπάθησε να νομιμοποιήσει αυτή την επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό αποτελεί προδοσία της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. "

Οσον αφορά τις ανθρώπινες απώλειες ο πρέσβης είπε ότι οι νεκροί από νυχτερινές επιθέσεις είναι πέντε και οι τραυματίες περίπου 30, η πλειοψηφία των οποίων είναι αθώοι πολίτες και άμαχος πληθυσμός. Εξήγησε πως χτυπήθηκαν κτίρια μη - στρατιωτικά, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις ενώ στο Κόσσοβο καταστράφηκε ένα χριστιανικό μοναστήρι του 13ου αιώνα αρχιτεκτονικής αξίας. Επίσης, ότι επλήγη ένας προσφυγικός καταυλισμός Βόσνιων κοντά στο Βελιγράδι. "Τραγικό είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί αναζήτησαν καταφύγιο στη Γιουγκοσλαβία και έπεσαν θύματα του Κλίντον", είπε ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε παραπλανητικές τις πληροφορίες για κύματα προσφύγων προς άλλες χώρες, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την πληροφορία που ανέφερε την κατάρριψη δύο ΝΑΤΟικών αεροσκαφών. Επιπλέον, χαρακτήρισε ανυπόστατα και παραπλανητικά τα σενάρια που λένε πως ο Μιλόσεβιτς θα υποχωρήσει στις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές πιέσεις μετά από μερικούς βομβαρδισμούς. Και σημείωσε: "Η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς είναι προσηλωμένη στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης".

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" για την πιθανότητα ύπαρξης ειρηνευτικής πρωτοβουλίας από τρίτες χώρες αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στην Αθήνα δήλωσε άγνοια αλλά εξέφρασε την έντονη επιθυμία της χώρας του ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Συμπλήρωσε ότι η προσφορά κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας είναι καλοδεχούμενη από τη Γιουγκοσλαβία και ότι σήμερα θα ανακοινωθεί ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, όπου όσοι Ελληνες πολίτες επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να καταθέσουν χρήματα.

Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ