Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ

Την ώρα που έφυγε ο πρώτος πύραυλος και χτύπησε με το "έτσι θέλω" μια ελεύθερη ανεξάρτητη χώρα, για να την αναγκάσει, ακριβώς, να παραδώσει την ανεξαρτησία της, ταυτόχρονα με τα ερείπια που δημιούργησε και τους αθώους νεκρούς, διέλυσε και όλες τις ψευδαισθήσεις, όπου είναι οικοδομημένος ο λεγόμενος δυτικός πολιτισμός. Ποιος μπορεί, πλέον, να τους πάρει στα σοβαρά, όταν αυτοί, οι φονιάδες των λαών, μιλούν για "ανθρώπινα δικαιώματα", "δημοκρατία", "ελεύθερη γνώμη", "Ευρωπαϊκή Ενωση, έστω και τάχα αδύναμη", "πλουραλισμούς", κ.ά; Κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη και οι εγκληματικές πράξεις όλων των ιμπεριαλιστών θα παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες...

Και, όμως, ακόμα και σήμερα, που μπροστά στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης δολοφονούν εν ψυχρώ ένα λαό, πιστεύουν πως είναι δυνατόν να πιαστούν από τα "φαντάσματά" τους, για να ολοκληρώσουν το έγκλημα. Οπως οι τρομακτικοί θρύλοι περί "φαντασμάτων" κ.ά., που διαδίδει ο ξοφλημένος Βρετανός ιδιοκτήτης, για να διατηρήσει την περιουσία του.

***

Το πιο ύπουλο - επικίνδυνο όπλο σε αυτή την προσπάθεια που κάνουν, είναι, όταν δεν τα βγάζουν πέρα με τη λογική, να βάζουν σε λειτουργία τις "σχετικότητες" και, όπως η σουπιά, να εμποδίζουν την κοινή γνώμη, να διακρίνει τον τρόπο διαφυγής τους. Οι σχετικότητες "ρίχνουν μελάνι" στο να φανούν τώρα σε συνθήκες του απάνθρωπου πολέμου ποιος είναι ο αληθινός εχθρός, ποιος κάνει το αληθινό έγκλημα και γιατί. Επίσης, μειώνουν την αποφασιστικότητα των λαών για αντιιμπεριαλιστική ενωμένη πάλη και αν δε δίνουν άμεσα άλλοθι, για να κάτσουν σπίτια τους και να τρομάζουν μόνοι τους από τις τηλεοράσεις, αντί να διεκδικούν το σταμάτημα των βομβαρδισμών στους δρόμους, τους προσανατολίζουν σε "κινητοποιήσεις" με αλλότρια αιτήματα και για άλλους στόχους.

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας υιοθετήσει από την αρχή την τακτική του ναρκομανούς, που τον κάνει η αστυνομία χαφιέ, για να εξασφαλίζει τη δόση του και "να επιβιώνει", με τη στάση - λόγο της εξαντλεί κάθε περιθώριο αυτής της "δύο σε ένα" τακτικής. Μόνο που σε "αυτά" τα σαμπουάν τα "δύο" είναι πραγματικά, ενώ, όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση το πραγματικό είναι μόνο το "ένα": Η ενεργή συμμετοχή της στο έγκλημα.

***

Για παράδειγμα, το πραγματικό είναι ότι υπέγραψε μαζί με τους υπόλοιπους ΝΑΤΟικούς την επέμβαση, ενώ το "σχετικό" - παραμύθι είναι πως "δεν πιστεύει πως οι βομβαρδισμοί δίνουν λύση". Το πραγματικό είναι πως, ενώ με τον τρόπο της και τον ΝΑΤΟικό καταμερισμό συμμετέχει ενεργά (π.χ. "Κίμων" στην Αδριατική, χρήση των ΑΒΑΚΣ, ελληνικό ΝΑΤΟικό προσωπικό, παράδοση των λιμανιών και των αεροδρομίων στις δυνάμεις κατοχής), ταυτόχρονα κάνει δηλώσεις για το "φίλο σερβικό λαό". Το πραγματικό, επίσης, είναι πως οι όποιες "πρωτοβουλίες" πήρε όλη την τελευταία χρονιά στα πλαίσια των βαλκανικών χωρών ή όπου αλλού, ήταν πιστές στον εσωτερικό ΝΑΤΟικό καταμερισμό. Ολες απέβλεπαν στο στρίμωγμα των Σέρβων, την απομόνωσή τους από τους γείτονες και την υποχρεωτική καθοδήγησή τους στη "συμφωνία" κατοχής, που επιδιώκουν από την αρχή οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Οπως ακριβώς στο θήραμα αποκλείουν οι πολλοί κυνηγοί κάθε διέξοδο και το κατευθύνουν στην αιχμαλωσία ή το θάνατο.

***

Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος των υποχρεωτικών "σχετικοτήτων" της κυβερνητικής τακτικής, που πηγάζουν στην επιλεγμένη - δεδομένη πολιτική της υποταγής. Ως ένα βαθμό δεν μπορεί να κάνει και τίποτα άλλο στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, παρά να παραμυθιάζει και να παραμυθιάζεται. Ομως, στην προσπάθειά της να θολώσει τα νερά με αέναες σχετικότητες δεν είναι μόνη. Πολλά στελέχη του ΣΥΝ κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν την άμεση ενεργή συμμετοχή της ΕΕ και διαδίδουν τη "θλίψη" τους για την "ανικανότητα, αφωνία" του άλλου ιμπεριαλιστικού σχηματισμού, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λες και υπήρχε από την αρχή καμιά διαφοροποίηση και δεν πέρασε λόγω "αδυναμίας". Σα να μην έβγαιναν ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και πίεζαν να επιταχυνθεί η διαδικασία των βομβαρδισμών. Σα να μη σημαίνει η "απόκτηση φωνής" τον ακόμα καλύτερο ΝΑΤΟικό καταμερισμό, αφού χρόνια τώρα το "όνειρο" των Αμερικανών είναι η λεγόμενη "κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα" της Ευρώπης, για να απαλλαγούν και από κάποια "φορτία" και να τα χρεώνουν απ' ευθείας στους Ευρωπαίους.

Η επίσης τα ίδια στελέχη, αλλά και μερικοί, ευτυχώς λίγοι συγκριτικά, σχολιαστές - αναλυτές στα διάφορα ΜΜΕ, τώρα βρήκαν την ώρα για "σχετικές" αναλύσεις - τοποθετήσεις στο όνομα της υποτιθέμενης "αντικειμενικότητας", "πλουραλισμού", "σωστής ενημέρωσης", "νηφάλιας απόστασης", "σφαιρικής ανάλυσης", "πολυμάθειας" ή και σκέτης "ανοησίας". Σα να μη γίνεται πόλεμος. Σα να μη χρειάζεται η σαφής οριοθέτηση "να πας και να αφήσεις". Σα να μην κινδυνεύουμε και εμείς, σαν χώρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Τώρα θυμήθηκαν να "κρατούν απόσταση από τον Μιλόσεβιτς", να "καταγγέλλουν σφαγές" ή μόνο "περιορισμούς στα ΜΜΕ". Τώρα τους έπιασε να μιλούν για "ξύπνια απόσταση από τους Σέρβους" και "στοχοπροσήλωση μην πέσει το χρηματιστήριο ή κινδυνέψουν οι δείκτες για την ΟΝΕ".

***

Ο ιμπεριαλισμός ξέρει το πόσο σημαντικό είναι σε συνθήκες πολέμου να έχουν όλοι μόνο μία φωνή και πράξη και γι' αυτό έχει εγκαίρως εξαντλήσει κάθε μέσο που διαθέτει (εξαγορά, εκβιασμό κ.ά.), προκειμένου, να εξασφαλίσει την κοινή εγκληματική πλεύση. Οσοι άλλοι σε τέτοιες συνθήκες σύγκρουσης αναζητούν άλλοθι με αφελείς "σχετικότητες" και "άλλες τάχα πλευρές", σε τελευταία ανάλυση, μάλλον πάντα του κάνουν το χατίρι. Δεν μπορείς να μιλάς για ελευθερία, την ώρα που παλεύεις για απελευθέρωση, έλεγε πολύ συχνά ο Μπρεχτ, και αλίμονο σε όποιον δεν το καταλαβαίνει στις σημερινές επείγουσες συνθήκες.

Κλειστά τα αυτιά και τα μάτια στις σειρήνες των "σοφών" - άσοφων. Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει άμεσα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενωμένη λαϊκή αντίδραση, που, με πολλές και ποικίλες μορφές κινητοποιήσεων, πρέπει να στερέψει κάθε σταγόνα που πέφτει στον ιμπεριαλιστικό μύλο. Ετοιμότητα, ενότητα και πάλη ενάντια στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

... Για παράδειγμα το πραγματικό για την κυβέρνηση είναι, ότι υπέγραψε μαζί με τους υπόλοιπους ΝΑΤΟικούς την επέμβαση, ενώ το "σχετικό" - παραμύθι είναι πως "δεν πιστεύει πως οι βομβαρδισμοί δίνουν λύση". Το πραγματικό είναι πως, ενώ με τον τρόπο της και τον ΝΑΤΟικό καταμερισμό συμμετέχει ενεργά (π.χ. "Κίμων" στην Αδριατική, χρήση των "ΑΒΑΚΣ", ελληνικό ΝΑΤΟικό προσωπικό, παράδοση των λιμανιών και των αεροδρομίων στις δυνάμεις κατοχής), ταυτόχρονα κάνει δηλώσεις για το "φίλο σερβικό λαό"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ