Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΥΣΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ
Οι εργάτες στην πρώτη γραμμή

- Με πρωτοβουλία και συνδικάτων του Πειραιά, ανάμεσά τους και η ΠΕΜΕΝ, οι εργαζόμενοι, ο λαός της πόλης από την περασμένη Παρασκευή, είναι στο πόδι, διαδηλώνοντας την αντίθεσή του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η κινητοποίηση αυτή κατέγραψε κάποια πρώτα συμπεράσματα;

- Κατ' αρχήν η πάλη, της εργατικής τάξης, ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια δηλαδή στα τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είναι συνεχής και πολύχρονη. Τώρα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αυτό τον βρώμικο πόλεμο, ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος όπως είναι η Γιουγκοσλαβία και στο λαό της, η πάλη και των εργαζόμενων του Πειραιά με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων, κλιμακώνεται, παίρνει άλλες διαστάσεις. Αυτό κατέγραψε η μαζική συμμετοχή στις συνεχείς κινητοποιήσεις. Βέβαια οι εργαζόμενοι του Πειραιά είχαμε και έναν επιπλέον λόγο να διαδηλώνουμε καθημερινά. Στο λιμάνι, μπροστά δηλαδή στην πόρτα μας, βρίσκονταν δεμένα τα τέσσερα πολεμικά πλοία χωρών του ΝΑΤΟ. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδηλώσεις έστειλε και σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Με την υπογραφή της, εκχώρησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας για να περάσουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, να μακελέψουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, τους λαούς των Βαλκανίων. Αυτό δε θα περάσει έτσι.

- Ποιος είναι ο ρόλος, το καθήκον της εργατικής τάξης απέναντι σε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο;

- Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχει αντιληφθεί πόσοκρίσιμη και επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τους λαούς στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, από τις εγκληματικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, για την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων", για την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών. Επιβάλλεται τώρα να αναδειχτεί ο πρωτοπόρος ρόλος της εργατικής τάξης, να αποτελέσει τον πόλο συσπείρωσης όλου του λαού, ώστε με τον αγώνα του να επιβάλλει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών, για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή. Αυτόν ακριβώς το ρόλο προωθεί η Πρωτοβουλία για την Αναζωογόνηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Η συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων γύρω από αυτή την πρωτοβουλία, δημιουργούν πολλαπλασιαστική - ανατρεπτική δύναμη ενάντια στους Αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

- Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

- Επιβάλλεται να καθοριστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που θα αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης για να επιβάλλουμε τις προτάσεις μας. Στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα καράβια, χρειάζεται να αναπτυχθεί κίνημα αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και υπεράσπισης της ειρήνης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ενα κίνημα που να ενώνεται και να συντονίζεται σε πανελλαδική κλίμακα. Η, βήμα προς βήμα, εξέλιξη αλλαγής των συνόρων που προωθείται στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνεται από την αξιολόγηση όλων των μέχρι σήμερα στοιχείων. Η επέμβαση στα Βαλκάνια αμφισβητεί το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή των εργαζομένων, των λαών που αντιστέκονται. Τώρα είναι η ώρα, να παρέμβουμε μαζικά, μαχητικά, η εργατική τάξη όλος ο λαός, για να ανατρέψουμε τα τυχοδιωκτικά σχέδια σε βάρος των λαών.

Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ