Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Αντίθετοι χειρισμοί από ΗΠΑ και Ρωσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

"Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι πολύ περήφανος για τις ικανότητες και τη γενναιότητα των Αμερικανών που υπηρετούν στις επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, και ιδίως σε όσους άνδρες και γυναίκες ενεπλάκησαν στην επιχείρηση διάσωσης χτες στο Κοσσυφοπέδιο. Ομως, απ' την αρχή είχα πει πως αυτή η στρατιωτική επιχείρηση εμπεριέχει πραγματικούς κινδύνους. Ομως, η συνεχιζόμενη βιαιότητα και η καταστολή των σερβικών δυνάμεων επιβάλλει την ένταση των επιχειρήσεών μας, γι' αυτό και επικροτώ την απόφαση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, να προχωρήσει στη νέα φάση". Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Πρόεδρος Κλίντον την κατάρριψη του "Στελθ" στη Γιουγκοσλαβία, επιχειρώντας να τονίσει πως το φονικό που διαπράττει το ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον στο Βελιγράδι δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια "να τεθεί τέρμα στην απάνθρωπη βία"! Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η αιτία "αυτών των ωμοτήτων είναι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί", ο Αμερικανός Πρόεδρος αρκέστηκε σε ένα "οπωσδήποτε όχι"!

Σε ανάλογες δηλώσεις περί "αναγκαιότητας" του άγριου πολέμου που εξαπολύεται στη Γιουγκοσλαβία προέβησαν και μία σειρά άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε αντίθεση με την - αμφιβόλου αποτελέσματος... - ρωσική ειρηνευτική πρωτοβουλία και τη γενικότερη έμπρακτη αντιΝΑΤΟική στάση της Μόσχας.

Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σήμερα το πρωί μεταβαίνει στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Γιέλτσιν με σκοπό άμεση - και ίσως κρίσιμη - συνάντηση με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες για εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα αναμένονται σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ και ο υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγεφ. Η αποστολή των πρωτοκλασάτων στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης έχει την έγκριση του Προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν.

Σύμφωνα με το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, μετά το Βελιγράδι, ο Γ. Πριμακόφ θα επισκεφθεί πιθανότατα τη Γερμανία... Στο Βελιγράδι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενδεχομένως να μεταβούν μαζί με τον Πριμακόφ ο επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπίας Βιατσεσλάβ Τρουμπνίκοφ και ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βαλεντίν Κοραμπέλνικοφ (Ωστόσο, αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση).

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι επιχείρησε να καπηλευτεί την τη ρωσική πρωτοβουλία, όχι βέβαια εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την κίνηση της Μόσχας, αλλά για να πει πως "η Ρωσία κρατά το κλειδί για να πείσει τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να συμφωνήσει σε πολιτική λύση". Είναι όμως γνωστό τι εννοούν, τόσο ο Ιταλός αξιωματούχος και άλλοι Ευρωπαίοι ομόλογοί του όταν μιλούν για "πολιτική λύση". Τουτέστιν, να υποχωρήσει ο Μιλόσεβιτς και να αποδεχτεί τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα εισβολής στο Κοσσυφοπέδιο, υπογράφοντας βέβαια με τον τρόπο αυτό όχι την "επιβίωση" της ειρήνης αλλά τη "θανατική καταδίκη" της επαρχίας...

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να πει πως η Ρώμη "προσβλέπει σ' αυτή την πρωτοβουλία της Ρωσίας, που είναι μια χώρα της Ομάδας Επαφής". Τι υποκρισία! Η Ρωσία από την πρώτη μέρα των βομβαρδισμών είχε ζητήσει τη σύγκληση της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) μη συναντώντας καμία απολύτως ανταπόκριση.

Επίσης, και η Γαλλία δήλωσε χτες ότι προσβλέπει σε μια ρωσική πρωτοβουλία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, δήλωσε ότι η χώρα του "ενθαρρύνει μία διπλωματική πρωτοβουλία της Ρωσίας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ