Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
"Σε κίνδυνο η παγκόσμια ειρήνη"

Συνεχίζονται οι καταγγελίες των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Οργή, αγανάκτηση, αλλά και πείσμα για το δυνάμωμα της αντιπολεμικής πάλης συνεχίζει να πλημμυρίζει τις καρδιές και τις συνειδήσεις όλων των κομμουνιστών.

Το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) απηύθυνε στις 26 Μάρτη έκκληση προς τα αδελφά και φιλικά κόμματα να απαιτήσουν να σταματήσει αμέσως η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, σημειώνοντας ότι "η εμπνευσμένη από τις ΗΠΑ πυραυλοβομβιστική διπλωματία του ΝΑΤΟ αποτελεί πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο". "Το ΚΚΡΟ καταδικάζει αποφασιστικά την επίθεση του ΝΑΤΟ και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της αδελφικής Γιουγκοσλαβίας. Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως τα πολεμικά πλήγματα κατά της Γιουγκοσλαβίας και οι πράξεις βίας σε Κόσσοβο και Μετόχια και επιμένουμε να επαναληφθούν επειγόντως οι πολιτικές διαπραγματεύσεις με σκοπό την εξεύρεση των τρόπων επίλυσης της σύγκρουσης αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα, με βάση τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας", αναφέρεται στην έκκληση, ενώ απευθύνεται στα αδελφά και φιλικά κόμματα, στις αριστερές δυνάμεις να απαιτήσουν το σταμάτημα της επίθεσης ενάντια στη Γιουγκοσλαβία: "Οι αριστερές δυνάμεις οφείλουν να εκπληρώσουν το χρέος τους με γνώμονα τις αρχές της αλληλεγγύης και του διεθνισμού, της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους συντρόφους στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Αξιοποιείστε την επιρροή σας στα εθνικά Κοινοβούλια, στο Ευρωκοινοβούλιο για το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων και την αποτροπή ενός νέου πολέμου στην ήπειρό μας".

Η ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας εξέδωσε στις 25 Μάρτη δήλωση με την οποία καταδικάζει τις αμερικανονατοϊκές επιδρομές ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στην οποία αναφέρεται: "Η ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας εκφράζει την κατηγορηματική διαμαρτυρία ενάντια σε παρόμοιες ενέργειες της ΝΑΤΟικής στρατοκρατίας και απαιτεί να σταματήσει αμέσως η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, η ψυχρή μαζική δολοφονία των πολιτών αυτής της φιλικής και συμμαχικής για μας χώρας. Οι οργανωτές του κακουργήματος ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στον ηρωικό σερβικό λαό, θα πρέπει να θυμούνται τα διδάγματα της ιστορίας της περιόδου πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το αναπόφευκτο της τιμωρίας για παρόμοια εγκλήματα. Οσοι τους ανέχονται σιωπηρά, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η ένοπλη σύγκρουση που άρχισε, θα φουντώσει αναπόφευκτα, παρασύροντας σ' αυτή γειτονικούς λαούς και κράτη, αποσταθεροποιώντας τον τεράστιο γεωπολιτικό χώρο από τα Βαλκάνια μέχρι το Παμίρ".

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κολομβίας καταγγέλλει την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, με πρόσχημα που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. "Μέσω βομβαρδισμών που πλήττουν σοβαρότατα τον άμαχο πληθυσμό, οι ισχυροί της Γης - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκές δυνάμεις που τους στηρίζουν - στοχεύουν στην ολοκλήρωση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και στην επιβολή του νόμου του ισχυρού, ως μορφή μονόπλευρης επίλυσης των εσωτερικών προβλημάτων των κρατών. Αυτή η πολιτική θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚ Κολομβίας, όπου επίσης καλεί τη διεθνή δημοκρατική κοινή γνώμη να απαιτήσει την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιθέσεων ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, που δε θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ