Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κλυδωνίζεται, έντονα, η κυβέρνηση

ΡΩΜΗ. -

"Οι επιστολές παραίτησης των υπουργών μας είναι έτοιμες και θα κατατεθούν ανά πάσα στιγμή αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση" προειδοποίησε, χθες, με ιδιαίτερα έντονο ύφος ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων "Ιταλών Κομμουνιστών". Ανάλογα απειλούν να πράξουν και οι Πράσινοι, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού Μάσιμο ντ' Αλέμα να κατευνάσει τα πνεύματα στους κόλπους της κλυδωνιζόμενης κυβέρνησής του.

Ετοιμος να αποχωρήσει από τον κυβερνών συνασπισμό δηλώνει ο Αρμάντο Κοσούτα, υπογραμμίζοντας ότι "δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα επειδή δεν ήθελε να προκαλέσει νέα κυβερνητική κρίση". Εντούτοις, ο πρόεδρος των "Ιταλών Κομμουνιστών" υπογράμμιζε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε με το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Κοινοβούλιο, για ανάπτυξη πρωτοβουλιών προκειμένου να επιτευχθεί ο άμεσος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Λουίτζι Μανκόνι, γραμματέας των Πρασίνων, που επίσης συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Μανκόνι τόνισε ότι "θα έπρεπε να προηγείται η πολιτική από τον πόλεμο και αν η κυβέρνηση αυτή δεν είναι σε θέση να προωθήσει την ειρηνευτική πρωτοβουλία που ανέλαβε, θα λάβουμε υπόψη μας τις συνέπειες". Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Μανκόνι, την αποχώρησή τους από τους κυβερνητικούς συνασπισμούς που συμμετέχουν εξετάζουν και οι Πράσινοι στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία.

Κατηγορηματικά ενάντια στις αμερικανο-ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας έχει ταχθεί, εξαρχής, η Κομμουνιστική Επανίδρυση. Επίσης καταδίκασε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και η "Λέγκα του Βορρά" του Ουμπέρτο Μπόσι.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα ενέτεινε τις "πυροσβεστικές" του προσπάθειες που σε εμάς τους Ελληνες όλο και κάτι θυμίζουν από την τακτική και της ελληνικής κυβέρνησης... "Η Ιταλία ανέλαβε τις ευθύνες της στην Ατλαντική Συμμαχία χωρίς να παραιτηθεί από μια δική της ειρηνική πρωτοβουλία", έσπευσε να υπογραμμίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι "οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δε φέρνουν μόνες τους την ειρήνη" και κάλεσε τη σερβική ηγεσία να "λογικευτεί" αλλιώς "ο πόλεμος δε θα τερματιστεί". Πάντως, οι διαβεβαιώσεις του Μ. ντ' Αλέμα ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να κυριαρχήσει η διπλωματία και η έκκληση που απηύθυνε στη ρωσική ηγεσία να παρέμβει για "να λογικέψει το Βελιγράδι", δε φαίνεται να πείθουν τους κυβερνητικούς του εταίρους, οι οποίοι επιμένουν ότι, εντός των προσεχών ημερών, αν δεν υπάρξουν σημαντικά βήματα αποχωρούν από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ