Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Φρικτό εργατικό ατύχημα

Κρίσιμη η κατάσταση 38χρονου εργάτη, που καρφώθηκε σε τρεις μπετόβεργες στο εργοτάξιο Ομόνοιας, λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας

Τρεις εικοσάρες μπετόβεργες διαπέρασαν τη μέση και βγήκαν από το στήθος του 38χρονου εργάτη Αποστόλη Ζουρνατζή,που εργαζόταν στην ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ των αδελφών Αλαφογιάννη. Το φρικτό εργατικό ατύχημα έγινε χτες στις 4.30 το απόγευμα στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Ομόνοια.

Ο Α. Ζουρνατζής,με άλλους δύο συναδέλφους του, έφτασε στο εργοτάξιο για να ρίξουν τσιμέντο σε φρεάτιο 12 μέτρων, όπου θα τοποθετηθεί ασανσέρ. Δε δούλευε μόνιμα στο εργοτάξιο. Η ανάγκη για το μεροκάματο δεν του επέτρεψε να αρνηθεί να κατέβει σ' αυτό το φρεάτιο, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άτυχος εργαζόμενος επιχείρησε να κατέβει στο φρεάτιο με μια σκάλα αλουμινίου, που στηριζόταν σε οικοδομικές μεμβράνες. Πατώντας στο πρώτο σκαλί, η σκάλα γλίστρησε πλάγια και ο εργάτης έπεσε από 6 μέτρα, για να καρφωθεί πάνω σε τρεις από τις πολλές όρθιες μπετόβεργες στήριξης του μπετόν. Συνάδελφοί του ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία και την πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωσή του. Η πυροσβεστική έκοψε τις μπετόβεργες και ασθενοφόρο μετέφερε τον τραυματία στο Ευαγγελισμό, με τις μπετόβεργες καρφωμένες στο στήθος του, για να χειρουργηθεί. Μέχρι αργά το βράδυ ήταν στο χειρουργείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό ατύχημα μέσα σε έξι μήνες, στο εργοτάξιο της Ομόνοιας, και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Προκύπτουν εγκληματικές ευθύνες για τους υπεύθυνους του εργοταξίου, καθώς, όπως ανέφεραν συνδικαλιστές, δεν επιτρέπεται η κάθοδος σε φρεάτια με απλές σκάλες. Ο άτυχος εργάτης έπρεπε να κατέβει με γερανό, μέσα σε καλάθι προσωπικού. Οικοδομικός γερανός υπάρχει στο εργοτάξιο, όμως ο Γάλλος εργοταξιάρχης κ. Αρές,τον απασχολούσε σε άλλες εργασίες. Για την κάθοδο των εργαζομένων στο φρεάτιο δεν ενδιαφέρθηκε, αντίθετα, εξαφανίστηκε μόλις έγινε το ατύχημα.

Εξι μήνες, σε αντίστοιχο φρεάτιο, τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε παράλυτος ο 37χρονος εργαζόμενος Β. Τσαμούρας,λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Η έλλειψη παραμένει παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα στο ΜΕΤΡΟ, ένας εργαζόμενος έχει χάσει τη ζωή του, τέσσερις έχουν μείνει ανάπηροι, δεκάδες έχουν τραυματιστεί λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά. Ο Γ. Συνοδινός, πρόεδρος του Παραρτήματος του ΜΕΤΡΟ Αθήνας του Συνδικάτου Οικοδόμων, σημειώνει ότι "όλα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί, οφείλονται στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας". Ως υπεύθυνο για το νέο ατύχημα θεωρεί τον Γάλλο εργοταξιάρχη κ. Αρές, καθώς έχει αγνοήσει τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες για τα μέτρα προστασίας. "Δεν είναι μόνο αυτός που δεν τηρεί τους κανόνες ασφάλειας", τονίζει ο συνδικαλιστής. "Ολη η Κοινοπραξία φέρει τεράστιες ευθύνες, που, για τη μεγιστοποίηση του κέρδους εντατικοποιεί τις εργασίες, χωρίς να λαμβάνει μέτρα προστασίας. Ευθύνες φέρει και το υπουργείο Εργασίας για την ανοχή που δείχνει απέναντι στους μεγαλοεργολάβους και το ΚΕΠΕΚ, το οποίο έχει παροπλιστεί εντελώς".

Με παρέμβαση του Παραρτήματος σταμάτησαν οι εργασίες στο εργοτάξιο, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ θα ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ