Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Δώδεκα δραχμές «κάτω» οι βενζίνες

Φθηνότερες κατά 12 περίπου δραχμές το λίτρο πρέπει να πωλούνται από χτες τα μεσάνυχτα και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη τα μεσάνυχτα οι βενζίνες, σούπερ και αμόλυβδη. Σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, η τιμή πώλησης της σούπερ «πέφτει» κατά 11,9 δραχμές και της αμόλυβδης κατά 12,2 δραχμές το λίτρο. Αντίθετα, «ελαφρώς» ακριβότερο, κατά 0,8 δραχμές το λίτρο θα πωλείται το πετρέλαιο κίνησης. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι οι μειώσεις αυτές δε θα περάσουν αμέσως ή στο σύνολό τους στην κατανάλωση, αφού σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που ανακοινώνονται μειώσεις - με ευθύνη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των βενζινοπωλών - είτε δεν «περνάνε» στον καθορισμένο χρόνο, είτε στο σύνολό τους.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Ανάπτυξης, που την περασμένη εβδομάδα εμφανιζόταν εξαιρετικά προβληματισμένο από τη μη εφαρμογή των μειώσεων στην κατανάλωση και εξέταζε τη λήψη μέτρων, τώρα εμφανίζεται ικανοποιημένο. Οπως ανακοινώθηκε, από τους σχετικούς ελέγχους την τελευταία εβδομάδα - που η μείωση των ενδεικτικών τιμών στις βενζίνες ήταν 15,90 δραχμές, διαπιστώθηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των ελεγχθέντων πρατηρίων βρίσκεται στα όρια των μειώσεων... Συγκεκριμένα, από τα 107 πρατήρια που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι μείωσαν τις λιανικές τιμές στις βενζίνες:

  • 85 πρατήρια από 10 ως 10,90 δραχμές το λίτρο
  • 10 πρατήρια πάνω από 15 δραχμές το λίτρο
  • άλλα 10 μείωσαν τις τιμές κατά 9 δραχμές
  • και μόνο 2 πρατήρια μετέφεραν το σύνολο της μείωσης της ενδεικτικής τιμής, ήτοι 15,9 δραχμές.

Να σημειωθεί, επίσης, πως η μεταφορά της μείωσης των ενδεικτικών τιμών των βενζινών στην κατανάλωση, δεν είναι μόνο υπόθεση των πρατηριούχων, καθώς το πόσο θα μειώσουν τις λιανικές τιμές, εξαρτάται από το πόσο μειώνουν τις τιμές οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές, οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 257,3 αμόλυβδη 240,5 δρχ./λίτρο. Α΄ Ζώνη: σούπερ 262,2, αμόλυβδη 245,4 δρχ./λίτρο. Β΄ Ζώνη: σούπερ 265,2 αμόλυβδη 248,4 δρχ./λίτρο, Γ΄ Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 267,2, αμόλυβδη 250,4 δρχ./λίτρο. Γ΄ Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 257,4, αμόλυβδη 241,6 δρχ./λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ