Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επίδομα... 30.000 δρχ. για να κάνουν Πάσχα!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν την Πέμπτη ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και Επιτροπή Ανέργων

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μεθαύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί έξω από τονΟίκο Ναύτου,οι ναυτεργάτες δίνουν τη δική τους απάντηση στην πρόκληση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας να καθορίσει το επίδομα του Πάσχα στο απαράδεκτο ποσό των... 45.000 δραχμών για τους έγγαμους και των 30.000 δραχμών για τους άγαμους, ενώ με τις εξωφρενικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα θα τα στερηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων! Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών,η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

"Αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, που καταδικάζει χιλιάδες ναυτεργάτες στην ανεργία και τη φτώχεια. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και την προστασία των ανέργων", επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δύο σωματεία και η Επιτροπή Ανέργων, με την οποία καταγγέλλεται ότι το πενιχρό επίδομα Πάσχα "προσβάλλει το ναυτεργατικό κόσμο και αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση και η αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί".

Οι ναυτεργάτες απαιτούν την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και την καταβολή του επιδόματος σε όλους τους άνεργους ναυτεργάτες. Απαιτούν, επίσης, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων, την αύξηση του επιδόματος Πάσχα στις 200.000 δραχμές και τη χορήγησή του σε όλους.

Ειδικά για τον Οίκο Ναύτου επισημαίνεται ότι οι δραστικές περικοπές σε γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις, οι "ουρές" που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους είναι φαινόμενα διάλυσης και αποτέλεσμα σχεδίου σκοπιμότητας για το χτύπημα του ταμείου, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας, της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και της εμπορευματοποίησης της υγείας. "Απαιτούμε - συνεχίζει η ανακοίνωση - τη γενναία οικονομική ενίσχυση του Οίκου Ναύτου, την αύξηση του ιατρικού - βοηθητικού προσωπικού, υπερασπίζοντας παράλληλα, το σύστημα "ελεύθερης επιλογής γιατρού", την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακα, τον εφοδιασμό του Οίκου Ναύτου και των παραρτημάτων του, με τον απαιτούμενο ιατρικό - εργαστηριακό εξοπλισμό".

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες ναυτεργάτες καταδικάζονται στην ανεργία και τη φτώχεια, τα υπερκέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών συνεχίζουν να αυξάνονται κατακόρυφα. Οι "Επιχειρήσεις Αττικής" του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου από την εκμετάλλευση μόνο των τεσσάρων πλοίων ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ, παρουσίασαν αύξηση στα κέρδη το 1998 έναντι του 1997 κατά 72,1%! Ετσι τα καθαρά κέρδη της εταιρίας μόνο από την εκμετάλλευση των τεσσάρων πλοίων έφτασαν τα 9,1 δισ. δραχμές! Ο Περ. Παναγόπουλος ταυτόχρονα κατασκευάζει αυτήν την περίοδο τέσσερα επιπλέον επιβατηγά πλοία στα ναυπηγεία HDW του Κιέλου. Επίσης η εταιρία FESTIVAL CRUISES του ομίλου Παυλίδη,προετοιμάζει επενδύσεις, με την κατασκευή δύο κρουαζιερόπλοιων σε γαλλικά ναυπηγεία, που ανέρχονται περίπου στα 500 εκατομμύρια δολάρια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ