Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Παράδοση σκυτάλης

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-

Οι έντονοι κραδασμοί στο ήδη ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας, που προκάλεσε η δολοφονία του αντιπροέδρου της χώρας την προηγούμενη βδομάδα, τελικά επέφεραν την παραίτηση του Προέδρου, Ραούλ Κούμπας. Η είδηση έκανε χιλιάδες Παραγουανούς να βγουν στους δρόμους της πρωτεύουσας και να πανηγυρίσουν...

.. την αιφνιδιαστική παραίτηση, ελπίζοντας ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος της βίαιης - όπως εξελίχθηκε - πολιτικής κρίσης. Ο χώρος των πανηγυρισμών ήταν ο ίδιος, η κεντρική πλατεία της Ασουνσιόν - που την περασμένη βδομάδα αποτέλεσε τη "σκηνή" των αιματηρών επεισοδίων μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Προέδρου Κούμπας, όπου 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίστηκαν. "Η βία και ο τρόμος θα πρέπει επιτέλους να τερματιστούν", αναφώνησε και ο νέο Πρόεδρος Λουίς Γκονζάλες Μάτσι,αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας του.

Βέβαια, πόσο πραγματικά έχουν απομακρυνθεί και τα αίτια που προκαλούν αυτά τα "πάθη" στη νεόκοπη Δημοκρατία της Παραγουάης μάλλον δε θέλουν να το γνωρίζουν οι πολίτες της χώρας, τους φτάνουν οι πανηγυρισμοί και η έμμεση παραδοχή της ενοχής του Κούμπας, διά της παραιτήσεως. Φυσικά η αιφνίδια αυτή κίνηση του Κούμπας είναι αποτέλεσμα της κατακραυγής για τη χάρη που θέλησε να δώσει στους στρατηγούς που είχαν αποπειραθεί να ανατρέψουν - για ακόμα μία φορά - την κυβέρνηση. Αυτή η χάρη που είχε δώσει αποτελούσε συνταγματική παραβίαση και το Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει για την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσής του, μία καθαίρεση στην οποία πρωτοστατούσε ο τότε αντιπρόεδρος Λουίς Μαρία Αργκάνα.Ομως την προηγούμενη Τρίτη άγνωστοι ένοπλοι γάζωσαν στην κυριολεξία τον Αργκάνα, που άφησε την τελευταία του πνοή σε κάποιο δρόμο της Ασουνσιόν. Από τη στιγμή εκείνη άρχισαν τα επεισόδια, αφού οι περισσότεροι θεώρησαν τη δολοφονία του άμεσα υποκινούμενη από τον Κούμπας. Μάλιστα, την προηγούμενη Τετάρτη η κάτω Βουλή ψήφισε την έναρξη δεύτερης διαδικασίας καθαίρεσης για την "ανάμειξή του" στη δολοφονία του Αργκάνα. Την επομένη και έπειτα από συνοπτικές διαδικασίες άρχισε η δίκη στη Γερουσία!

Οι εξελίξεις αυτές καταδείχνουν την τάση για ένα "ξεκαθάρισμα" λογαριασμών τουλάχιστον στον "αφρό". Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού όλα τα πρόσωπα του "δράματος" ανήκουν στο "Κόμμα Κολοράντο" που κυβερνά τη χώρα εδώ και 50 χρόνια, κυρίως ως κυβερνήσεις υπό την εξουσία του στρατού. Για την ακρίβεια από το 1954 που ο δικτάτορας Αλφρέντο Στρέσνερ,μετά από ένα αιματηρό πραξικόπημα, κράτησε τη χώρα στο "σκοτάδι και τον τρόμο" για 35 χρόνια, ενώ ο Κούμπας ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που εκλέχτηκε ποτέ με εκλογικές διαδικασίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική «αναταραχή» (2020-11-17 00:00:00.0)
Σύλληψη 20χρονου για τους τραυματισμούς αστυνομικών (2015-03-17 00:00:00.0)
Λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στους πραξικοπηματίες (2012-06-27 00:00:00.0)
Καθαιρέθηκε ο Πρόεδρος (2004-04-07 00:00:00.0)
Προς ένωση της Λατινικής Αμερικής; (2003-06-20 00:00:00.0)
Το ΔΝΤ συνεχίζει να εκβιάζει (2001-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ