Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"Αγώνας δίχως αύριο"

Τα πρώτα λόγια του Β. Δανιήλ, αντικαταστάτη του Ιορντανέσκου, που παραιτήθηκε μετά την ήττα από τη Ρουμανία, για το αυριανό ματς κόντρα στη Λετονία

"Πληγωμένη αλλά και αποφασισμένη", όσο οξύμωρο και αν δείχνει αυτό, βρίσκεται από χθες στη Ρίγα η Εθνική ομάδα για το κρισιμότατο αυριανό παιχνίδι με τη Λετονία. Κάθε άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης ουσιαστικά τη βγάζει εκτός κάθε προσδοκίας για πρόκριση στα τελικά του EURO 2000 (1η, 2η θέση). Τα γεγονότα που ακολούθησαν την ήττα από τη Νορβηγία πολλά, με κορυφαίο την παραίτηση Ιορντανέσκου και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από το Β. Δανιήλ.

Ολοι όμως "κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο" επιδίδονται σε μια προσπάθεια να παραμεριστούν προσωρινά και το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Μόνο έτσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παραταχθεί έτοιμο από κάθε πλευρά και θα κρατήσει ζωντανή την ελπίδα. Ο νέος ομοσπονδιακός εκλέκτορας δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες (αγωνιστικές και μη) αλλά δηλώνει:

"Δε σκεφτόμαστε τίποτα άλλο από τη νίκη. Είναι ένα παιχνίδι δίχως αύριο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες μ' άτυχο αποτέλεσμα. Εχουμε καλύτερη ομάδα αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη Λετονία". Ο Ν. Μαχλάς από την πλευρά του προσθέτει: "Με νίκη όλα γίνονται. Πρέπει όμως να σταματήσουμε τα λόγια και να κάνουμε πράξεις".

Ο Β. Δανιήλ έχει επιδοθεί σ' έναν... αγώνα δρόμου με το χρόνο. Πρέπει, αφ' ενός, να "διαβάσει" την αντίπαλο και να προετοιμάσει την ομάδα μας, αφ' ετέρου, ν' αναστρέψει το "βαρύ" κλίμα ώστε να παραταχθούν οι διεθνείς πιστεύοντας στις δυνάμεις τους και ότι τίποτα δε χάθηκε ακόμα. Για το λόγο αυτό είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τους Νικολαϊδη, Μαχλά και άλλες "παλιοσειρές". Στη στάση και βοήθειά τους ποντάρει πολλά για να επιστρέψει η ομάδα, σε χρόνο ρεκόρ, στο αναγκαίο επίπεδο. Την πραγματικότητα περιέγραψε απόλυτα ο Γεωργάτος όταν επισήμανε: "Πρέπει να ξεπεράσουμε την άσχημη ψυχολογία και ν' αγωνιστούμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας".

Το άσχημο κλίμα δε διαμόρφωσε τόσο η ήττα από τους "Βίκιγκς" όσο η αναμπουμπούλα που ακολούθησε. Ο Ιορντανέσκου σε μια επίδειξη ανευθυνότητας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου πως παραιτείται. Ετσι, σαν κακός καπετάνιος παράτησε το "πλοίο" την ώρα της φουρτούνας. Αγνόησε το γεγονός ότι ακολουθεί ένα σπουδαίο παιχνίδι και (τουλάχιστον) θεωρητικά οι ελπίδες υφίστανται.

Το όποιο δίκιο λοιπόν και αν είχε, χάθηκε. Ο εκνευρισμός και η απαξίωση (για τη στάση του) κατέλαβε παράγοντες, παίχτες και φιλάθλους. Ξημερώματα Κυριακής η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΠΟ συνεδρίασε και κατέληξε την εθνική ν' αναλάβει ο Δανιήλ. Ο Καβαλιώτης τεχνικός θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της ομοσπονδίας και αρχίζει τη δύσκολη προσπάθεια ανασυγκρότησης. Σταματάνε, επίσημα, οι κρίσεις και οι γκρίνιες. Ολοι (ο καθένας από την πλευρά του) εστιάζουν την προσοχή τους στο αυριανό παιχνίδι. Η λογική που επικρατεί αποτυπώνεται στα λόγια του Μπάγεβιτς, που γι' ακόμα μια φορά παρέδωσε μαθήματα υπευθυνότητας: "Θα 'μαι στο πλευρό του κυρίου Δανιήλ σ' ό,τι μου ζητηθεί. Ολοι πρέπει να βοηθάμε την Εθνική ομάδα". Ολα τα υπόλοιπα θα εξεταστούν μετά την επιστροφή από τη Ρίγα.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ