Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και αστυνόμους θέλει τους δήμους η κυβέρνηση

Με την ίδρυση "συμβουλίων πρόληψης" επιδιώκει τη μετατόπιση των ευθυνών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά και τη "συνεργασία" των πολιτών

Ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην αντιλαϊκή οικονομική και κοινωνική πολιτική, που έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αύξηση της εγκληματικότητας, επιχειρεί να φορτώσει στους δήμους την ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος.

Χτες, η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εξαγγέλλοντας "πακέτο μέτρων" για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ζήτησε τη συνεργασία της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους εκπροσώπους των δήμων της Αττικής, τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοϊδης,όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δ. Ευσταθιάδης,επιχείρησαν να πείσουν τους παριστάμενους δημάρχους ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη "χάραξης πολιτικής πρόληψης της εγκληματικότητας" (!), ισχυριζόμενοι ότι η εγκληματικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις πρακτικές και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα στον τόπο μας. "Η τοπική κοινότητα αποτελεί το φυσικό χώρο χάραξης και άσκησης πολιτικής πρόληψης. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο προωθούμε με νομοθετική ρύθμιση την ίδρυση συμβουλίου πρόληψης της εγκληματικότητας, που είναι ένας σύγχρονος θεσμός με θετικά αποτελέσματα στη μείωση της εγκληματικότητας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες", είπε ο Μ. Χρυσοχοϊδης, παραπέμποντας έτσι απευθείας σε ανάλογα προγράμματα που εφαρμόζονται σε χώρες της ΕΕ και τα οποία επιδιώκουν τη μετατροπή των κατοίκων σε "συνεργάτες" της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αντικείμενο των συμβουλίων θα είναι η κατάρτιση προγραμμάτων πρόληψης της εγκληματικότητας και η εφαρμογή μέτρων σε συνεργασία με τα Δημοτικά ή Κοινοτικά Συμβούλια, η διοργάνωση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης κλπ. Μέλη του συμβουλίου θα είναι "εθελοντές", επιστήμονες και λειτουργοί με "ειδικές γνώσεις του αντικειμένου", εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, μόνιμοι κάτοικοι και γνώστες των τοπικών προβλημάτων.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός - όπως και οι προκάτοχοί του - είπε ότι στα άμεσα μέτρα που προωθεί το υπουργείο, εντάσσεται η αναδιοργάνωση των αστυνομικών τμημάτων, η αλλαγή εικόνας της Αστυνομίας με τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας, ο εξοπλισμός των υπηρεσιών, η χαρτογράφηση του εγκλήματος και η αστυνόμευση ευρύτερων περιοχών με συγκεκριμένες περιπολίες. "Στόχος μας είναι η κατηγοριοποίηση των περιοχών σε μείζονα οικοδομικά τετράγωνα, ώστε να γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη ευθύνη της Αστυνομίας. Να υπάρχει ατομική ευθύνη, ποιοι αστυνομικοί ευθύνονται για κάθε τομέα και θα έχετε τα τηλέφωνά τους", είπε στους δημάρχους χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στη συνέχεια μίλησαν δεκάδες δήμαρχοι, οι οποίοι αφού αναφέρθηκαν κυρίως στα χάλια των αστυνομικών τμημάτων, στην κακή εφαρμογή του θεσμού των πολυδύναμων τμημάτων και στην υπερσυγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων στα γήπεδα, στους "στόχους" και στις διαδηλώσεις των εργαζομένων, διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα των συμβουλίων πρόληψης, όσο και για το ρόλο που η κυβέρνηση τούς καλεί να παίξουν γενικότερα στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών, τη στιγμή μάλιστα που δε διατίθενται τα σχετικά κονδύλια. Αντικείμενο κριτικής αποτέλεσε επίσης η μεταβίβαση μιας σειράς αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας στις δημοτικές αστυνομίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (άδειες λειτουργίας νυχτερινών κέντρων, στάθμευση αυτοκινήτων, εφαρμογή ΓΟΚ κλπ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ