Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Η ουσία του "δόγματος"

Αυτή είναι η ουσία του "Δόγματος Κλίντον" σημειώνει ο καθηγητής. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθεί η σταθερότητα στις περιοχές που ενδιαφέρουν πραγματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες (όπως η δυτική Ευρώπη) είναι να καταπολεμηθεί η "αστάθεια" σε άλλες περιοχές πριν ενταθεί και επεκταθεί. Η χαρακτηριστικότερη ίσως έκφραση αυτού του δόγματος ήταν η ομιλία που εκφώνησε ο Κλίντον στις 26 του Φλεβάρη στο Σαν Φρανσίσκο:

"Είναι εύκολο να λέμε ότι δε μας ενδιαφέρει ποιος ζει σ' αυτή ή σ' εκείνη την κοιλάδα της Βοσνίας, ποιος ελέγχει ένα κομμάτι γης στο Κέρας της Αφρικής ή στην όχθη του Ιορδάνη. Η ουσία των συμφερόντων μας όμως δεν έγκειται στο πόσο μικρές ή μακρινές είναι αυτές οι περιοχές ή στο πόσο εύκολα μπορούμε να προφέρουμε τα ονόματά τους. Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι τι συνέπειες έχει για την ασφάλειά μας το να αφήνουμε τις συγκρούσεις να ξεσπούν και να απλώνονται. Δεν μπορούμε, και δεν πρέπει, να κάνουμε τα πάντα ή να βρισκόμαστε παντού. Οπου όμως διακυβεύονται οι αξίες μας και τα συμφέροντά μας, και όπου μπορούμε να επηρεάσουμε με την παρέμβασή μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε".

Ποτέ από την εποχή του Βιετνάμ δεν είχε διατυπώσει ένας Αμερικανός πρόεδρος μια τόσο φιλόδοξη και μακροπρόθεσμη πολιτική, σημειώνει ο Κλερ. Αλλά και τόσο επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη και, ταυτόχρονα, απάνθρωπη και ολέθρια για τους λαούς, σημειώνουμε εμείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ