Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένη ταξική δράση

Αποσπάσματα από ομιλίες συνδικαλιστικών στελεχών στην Πανελλαδική Σύσκεψη

Στην ομιλία του ο Φ. Κολεβέντης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αργους, τόνισε μεταξύ άλλων: "Δεν είναι εποχή ενθουσιασμού, αλλά μεγάλων και οδυνηρών αναζητήσεων, αγώνων, εποχή προβληματισμού. Σήμερα είναι ανάγκη να μιλήσουμε για τα προβλήματα όχι φιλολογώντας, αλλά ουσιαστικά. Γιατί τα προβλήματα δε λύθηκαν, δεν έπεσαν από τον ουρανό, πρέπει να δούμε τις αιτίες για να βρούμε λύση.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αλέθει τον αέρα, μένει στάσιμη, δεν ανοίγει βηματισμό, κυνηγά τον ίσκιο της. Μας λένε όλοι για κρίση. Αλλά αυτή την ξέρουμε, τη ζούμε οδυνηρά, σμιλεύονται οι συνειδήσεις μέσα στις δυσκολίες. Το θέμα είναι τι κάνουμε; Πώς την αντιμετωπίζουμε; Οχι με λόγια, όχι μαστιγώνοντας τον εργαζόμενο, σαν να φταίει αυτός. Η κυβέρνηση μιλάει για ευθύνες, ποιανού; Λες και κυβερνήθηκε από εξωγήινους αυτός ο τόπος. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει κυβερνητική και συνδικαλιστική λογοδοσία απέναντι στο λαό. Χρειαζόμαστε άλλες πολιτικές. Με υποσχέσεις και καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων δε βγαίνουμε πουθενά. Ο λαός αξιώνει απαντήσεις. Γι' αυτό εμείς είπαμε ότι δεν πάει άλλο.Τα προβλήματα ωρίμασαν, σάπισαν και η σήψη διαχέεται. Κυβέρνηση και ΓΣΕΕ δεν μπορούν να τα λύσουν.

Οι εργαζόμενοι έχουν να δώσουν μεγάλους αγώνες. Η Επιτροπή έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Μπορούμε να δώσουμε προοπτική στους εργαζόμενους. Μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα ταξικό, ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα. Πρέπει να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου".

"Οχι στην υποταγή"

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Αρτεμίου, πρόεδρος της Αυτόνομης Δημοκρατικής Ενωσης Συνδικαλιστών και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών,καθώς και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ,στην ομιλία του κατάγγειλε τη βάρβαρη επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ένωσε τη φωνή του στην απαίτηση για άμεσο σταμάτημα των βομβαρδισμών και συνέχισε: "Στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής έχουν μπει και ανατρέπονται καθημερινά σημαντικές κατακτήσεις, όπως το 8ωρο, το 40ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις, το ασφαλιστικό και γενικά οι εργασιακές σχέσεις με το νόμο 2639/98. Ακόμη, η πολιτική αυτή της κυβέρνησης ενάντια στα συμφέροντα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων συνοδεύεται και από μία οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη ιδεολογική παρέμβαση, με στόχο το συμβιβασμό, το αποδυνάμωμα και την υποταγή. Βασικό ιδεολογικό τους μέσο για να το πετύχουν, έχουν το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο! Μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" πιστεύουν ότι έχουν βρει το κατάλληλο εργαλείο, για να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, σε μια διαδικασία συμμετοχής και συνενοχής".

Συνεχίζοντας επισήμανε: "Μπροστά σ' αυτή την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, μπροστά στη χρόνια πολιτική λιτότητας, στη συνεχή διόγκωση της ανεργίας, στα μεροκάματα και στις συντάξεις πείνας, μπροστά στην αντεργατική και αντισυνδικαλιστική λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής που ενθαρρύνεται και υπαγορεύεται από τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, τη Λευκή Βίβλο και την ΟΝΕ, ένας μόνο δρόμος υπάρχει, μία μόνο λύση υπάρχει. Και ο δρόμος αυτός είναι η οργανωμένη και συντονισμένη ταξική συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων".

"Νέο ξεκίνημα"

Ο Κώστας Γεωργακόπουλος,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης, παίρνοντας το λόγο τόνισε, μεταξύ άλλων: "Το συνδικαλιστικό κίνημα και η εργατική τάξη μοιάζουν με κοιμισμένο θηρίο. Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να πούμε τα πράγματα όπως είναι και να πάρουμε αποφάσεις. Η οικονομική ολιγαρχία συνεπικουρούμενη από την κυβέρνηση αγωνίζεται για να βάλει το συνδικαλιστικό κίνημα στη γωνία. Εμείς από τη μεριά μας πρέπει να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, να χαράξουμε νέα στρατηγική, νέες παρεμβάσεις να αντισταθούμε στην αφομοιωτική δύναμη του συστήματος. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δυστυχώς συναινεί στην "ευελιξία" της εργασίας. Η στάση αυτή άνοιξε την όρεξη σε κατεστημένο και κυβέρνηση για κατάργηση όλων των κατακτήσεων. Πρέπει σήμερα να κατανοηθεί ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους και στην ολιγαρχία υπάρχει μία σαφής ταξική γραμμή. Πρέπει να βάλουμε στη γωνία τις πλειοψηφίες που ενσωματώθηκαν".

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: "Σήμερα όλοι επικαλούνται τον εκσυγχρονισμό. Ενας... εκσυγχρονισμός που σαρώνει την κοινωνία μας, μια πολιτική που παραδίδει βορά τα κεκτημένα των εργαζομένων. Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε πως δεν ανεχόμαστε άλλο αυτό το δρόμο. Δε δεχόμαστε την υποταγή. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, πρέπει να δώσουμε σκληρή απάντηση σε όσους επιβάλουν την ανεργία κύρια στους νέους, σε όσους συκοφαντούν τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Καταλήγοντας ο Κ. Γεωργακόπουλος, τόνισε: "Σήμερα η εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα συκοφαντούνται. Προωθούνται πολιτικές ακύρωσης του κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΚΟ. Αποπροσανατολίζουν το λαό για τα εύσημα των Βρυξελλών. Ξεπουλάνε τον ιδρώτα του λαού. Εμείς πρέπει να οργανωθούμε, να εντάξουμε τους εργάτες στους κόλπους μας. Υπάρχει διέξοδος, αλλά σε άλλο προσανατολισμό, με πυξίδα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Υπάρχει διέξοδος στην ενότητα με άλλες λαϊκές δυνάμεις.

Μπορούμε να αποδείξουμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν και να επιβάλλουν. Χρειάζεται αγώνας για επιβίωση, για την ίδια τη ζωή, ειδικά σήμερα που τα "πιράνχας" έπεσαν στη Γιουγκοσλαβία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σ' άλλο κόσμο οι εργατοπατέρες (2003-10-04 00:00:00.0)
«Πάμε για νέους αγώνες»! (2001-05-06 00:00:00.0)
Η ΑΠΕΡΓΙΑ (1998-11-13 00:00:00.0)
Πανεργατική συγκέντρωση αύριο (1998-03-22 00:00:00.0)
Θέση αγωνιστικής διεξόδου (1998-02-15 00:00:00.0)
Σταθερά στο μονόδρομο του αγώνα (1995-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ