Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις»

Επιστολή του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων προς τον πρωθυπουργό

Να τεθεί, επιτέλους, παράλληλα με τη δικαστική διεκδίκηση, και σε διακρατικό επίπεδο, με επίσημους κυβερνητικούς χειρισμούς, το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων-αποζημιώσεων στα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού, ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Στη σχετική επιστολή σημειώνεται το γεγονός πως «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρνητικά και με επιχειρηματολογία ιστορικά, ηθικά και νομικά σαθρή και απαράδεκτη, το ελληνικό αίτημα για την παραδοχή των γερμανικών ευθυνών και της καταβολής πολεμικών επανορθώσεων. Στάση η οποία τηρείται παρά το γεγονός ότι ο Αρειος Πάγος με την πρόσφατη ιστορική του απόφαση δικαίωσε τα αιτήματα και τις θέσεις των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας».

Τονίζεται ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής επιβάλλει την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από την ελληνική κυβέρνηση. Ο μέχρι τώρα αγώνας των εκπροσώπων των θυμάτων, των οργανώσεων των αντιστασιακών, καθώς και κορυφαίων νομικών υπήρξε στο δικαστικό πεδίο, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Ηδη, όμως, χρειάζεται και η κρατική συστράτευση. Δεν είναι νοητό, έναν τέτοιον αγώνα να τον διεξάγουν μόνον οι κοινωνικές δυνάμεις και κατ' ανάγκη μόνο στο δικαστικό πεδίο. Απαιτείται, συνεπώς, το θέμα να τεθεί, επιτέλους, παράλληλα και σε διακρατικό πεδίο με επίσημους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Γι' αυτό το λόγο, καταλήγει η επιστολή, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων και οι αντιστασιακές δυνάμεις τις οποίες εκπροσωπεί, αισθανόμαστε την ηθική και ιστορική υποχρέωση να απευθυνθούμε σ' εσάς και να ζητήσουμε την ανάληψη των σχετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με ψήφισμά του «απαιτεί από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την υλοποίηση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου για την αποζημίωση των θυμάτων της γερμανικής κατοχής με δεδομένο ότι και ο Δήμος Πειραιά υπήρξε θύμα της ναζιστικής θηριωδίας με καταστροφικές ζημιές που υπέστη στην περιουσία του, μαζί με εκατοντάδες δημότες του, που έχουν υποβάλει αιτήσεις για αποζημίωση από τη γερμανική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ