Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικά πάθη

Μεγάλη θλίψη, μελαγχολία, αγανάκτηση για όσα έγιναν στη γείτονα χώρα κατακλύζουν την ψυχή μας. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά και ένα μεγάλο βάρος στην καρδιά μάς τυραννά. Μέγα πάθος και μεγάλα πάθη είναι αυτά που πρόκειται να ζήσουμε, αυτά που νιώθουμε πως μας περιμένουν. Ακόμη και η μουσική πένθιμη είναι αυτές τις μέρες. Γενικώς και ειδικώς. Από τη ΝΕΤ στις 17.00 την Πέμπτη μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εκπομπή "Ρέκβιεμ - νύχτα και φως" που θα μας παρασύρει σε ένα μελωδικό - πένθιμο αριστούργημα γραμμένο από τη μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυϊα, από τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Και θα ζήσουμε στιγμές μυσταγωγίας κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων υπό το φως της πανσελήνου. Μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία με την εκτέλεση του Ρέκβιεμ του Μότσαρτ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Λιθουανίας υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο Σταύρος Ξαρχάκος εμπνεύστηκε αυτή την παράσταση από το ημιτελές ρέκβιεμ όπως το είχε συνθέσει ο Μότσαρτ, ένα κοντσέρτο μοναδικό στη σύλληψή του, που προβάλλει την πνευματικότητα και την προσωπικότητα του συνθέτη, την απόγνωση και την ελπίδα ένα μήνα πριν από τον πρόωρο θάνατό του. Με φόντο τους αιώνιους και επιβλητικούς βράχους, που η ιστορία τους χάνεται στα βάθη του χρόνου, η μουσική του Μότσαρτ ηχεί μεγαλόπρεπα στα Μετέωρα, που αποτελούν γέφυρα, μεταξύ ουρανού και γης από όπου ανυψώνεται η ελπίδα για το μέλλον. Σκηνοθεσία Γιάο Κορέα.

Επίσης την ίδια μέρα από το ίδιο κανάλι, στις 22.00, θα παρουσιαστεί το αριστουργηματικό "Ρέκβιεμ" του Τζιουζέπε Βέρντι

Αλήθεια, πόσες μάνες δε θρηνούν τα παιδιά τους στη Γιουγκοσλαβία; Πόσες γυναίκες που έφεραν στον κόσμο μια άνοιξη, μια γλυκιά άνοιξη δεν την είδαν να πεθαίνει από τις βόμβες των τρελών, των αδίστακτων νατοϊκών, παρανοϊκών; Ο θρήνος της Παναγιάς, θρήνος κάθε μάνας είναι το "Ω γλυκύ μου έαρ..." που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στις 16.00 από τη ΝΕΤ σε σκηνοθεσία Σταμάτη Χονδρογιάννη. Το πρόγραμμα είναι σε ποίηση Ρωμανού Μελωδού και σε στίχους των Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη και Κώστα Βάρναλη. Παίζουν οι: Ασπασία Παπαθανασίου, Αννα Συνοδινού, Λύδια Κονιόρδου, Σόφη Μηρμηγκίδου, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Μίρκα Καλατζοπούλου, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Ευγενία Βαρυτίμου, Σοφία Κορώνη. Τραγουδά η Νένα Βενετσάνου.

Επίσης, την Παρασκευή το "Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής" παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τα Πάθη του Χριστού με παραδοσιακά αλλά και έντεχνα τραγούδια και ύμνους από τον ελληνικό χώρο. Στη ΝΕΤ στις 14.15 θα προβληθεί η εκπομπή: "Τα πάθη στην ελληνική μουσική παράδοση".Παρουσιάζονται μοιρολόγια της Παναγιάς και λαϊκοί θρήνοι από την Κρήτη, την Κύπρο, τη Ζάκυνθο, τη Θράκη, τη Σαμοθράκη, τα Δωδεκάνησα καθώς και από χαμένες πατρίδες. Καππαδοκία, Βιθυνία, Πόντο, Ιωνία, και ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Επίσης, θα ακούσουμε τους ύμνους του Ιερώνυμου Αρχιτραγουδιστού Κύπρου (16 αι.) καθώς και των Ανθιμου Νικολαϊδη (19 αι.), Αιμίλιου Ριάδη. Εκτός από το "Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής" και τη χορωδία του, παίρνουν μέρος παραδοσιακοί οργανοπαίχτες και τραγουδιστές καθώς και βυζαντινός χορός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ