Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
Πάσχα με ... εκπτώσεις στον τζίρο

- Πώς κινείται η πασχαλινή αγορά τόσο στην περιοχή των Ιωαννίνων όσο και στην υπόλοιπη χώρα;

- Η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά αυτές τις μέρες δεν έχει αλλάξει καθόλου σε σχέση με την εικόνα που επικρατούσε το προηγούμενο τρίμηνο - τετράμηνο. Οπως όλο το προηγούμενο διάστημα ο τζίρος σημείωνε κατακόρυφη πτώση, κατά τον ίδιο τρόπο κι αυτές τις μέρες - παρόλο που είναι γιορτές και θα περίμενε κανείς να αναθερμανθεί κάπως το κλίμα - ο τζίρος εξακολουθεί να σημειώνει πτώση μέχρι και 40%. Το κλίμα και η εικόνα που επικρατεί κάθε άλλο παρά Πάσχα θυμίζει τόσο στον εμπορικό κόσμο όσο και στους καταναλωτές. Αγορές πραγματοποιούνται μόνο σε είδη που προορίζονται για το πασχαλινό τραπέζι και κάποιες στα παιδικά είδη, που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο και "αναγκαίο κακό". Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρεται και από τους συναδέλφους όλης της χώρας.

- Πού οφείλεται αυτή η κατάσταση;

- Η συνεχόμενη πτώση του τζίρου στα μαγαζιά οφείλεται πρώτα και κύρια στη συνεχιζόμενη εισοδηματική πολιτική της άγριας μονόπλευρης λιτότητας. Κατά δεύτερο, οφείλεται στην ανακατανομή μεγάλου μεριδίου του τζίρου που πραγματοποιείται στην αγορά υπέρ των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, που το αποσπούν με την πραγματοποίηση παραπλανητικών προσφορών και πολλών δόσεων. Επειτα, να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που τοποθετούν και τα ελάχιστα αποθέματα, που μπορεί να έχουν καταφέρει να έχουν με οικονομίες, στο χρηματιστήριο. Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμούμε και την επίδραση που έχει στην ψυχολογία του κόσμου η άγρια ιμπεριαλιστική αμερικανοΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Φαίνεται στη συμπεριφορά των καταναλωτών αυτό που λέμε ότι δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο. Ολα αυτά αποτελούν τελικά αποτελέσματα ακριβώς αυτής της ασκούμενης πολιτικής που υπαγορεύει η ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλίων στο όνομα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

- Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή κατάσταση;

- Κατ' αρχάς πρέπει να γίνει καθαρό στους χιλιάδες συναδέλφους μικρέμπορους ότι λύση, μέσα στα πλαίσια της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται μια άλλη, μια διαφορετική πολιτική που θα έρχεται σε ρήξη με την ασυδοσία των μονοπωλίων. Μια πολιτική, που θα ενισχύει τα λαϊκά εισοδήματα - δηλαδή την κύρια πηγή εσόδων για τα μαγαζιά - και θα στηρίζει τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων. Για κάτι τέτοιο, βέβαια, χρειάζεται να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης μέσα στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα για να μπορεί να διεκδικεί λύσεις και την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής στην κατεύθυνση που είπαμε. Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έγινε φανερό στους συναδέλφους προέδρους των εμπορικών συλλόγων απ' όλη τη χώρα ότι η παρούσα διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών συναδέλφων. Αντίθετα, όλες οι αποφάσεις και οι προτάσεις της στοχεύουν στην παραπέρα ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Πρέπει, επίσης, να γίνει καθαρό πως για να υπάρξουν αποτελέσματα, δεν αρκεί να παλεύουν μόνοι τους οι έμποροι, οι βιοτέχνες και η επαγγελματίες. Απαιτείται η στήριξη ενός ενιαίου μετώπου πάλης και αγώνα με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικροαγρότες, όλους αυτούς που αποτελούν θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ