Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσαρμογή στα νέα κερδοσκοπικά δεδομένα

Σε προσαρμογή στα νέα κερδοσκοπικά δεδομένα προχωρεί η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία διαπιστώνει ότι η παρακολούθηση των μέχρι σήμερα νομισματικών μεγεθών μέσω των διαφόρων δεικτών (Μ3, Μ4) δεν της επέτρεπαν να αντλεί τα αναγκαία συμπεράσματα, για την εξέλιξη της νομισματικής ρευστότητας. Σαν νομισματική ρευστότητα νοείται το σύνολο των χρηματικών (με την ευρεία έννοια) περιουσιακών στοιχείων (νομισματική κυκλοφορία, καταθέσεις, έντοκα, ρέπος) που μπορούν να κινητοποιηθούν στη διάρκεια ενός χρόνου. Στα πλαίσια αυτά το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου δείκτη ρευστότητας,του Μ4Ν, ο οποίος, εκτός των άλλων χρηματικών στοιχείων, παρακολουθεί και τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, καθώς και τα μερίδια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αφορούν και το Φλεβάρη του 1999 εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζουν οι κερδοσκοπικές πράξεις των Ρέπος (πωλήσεις έντοκων γραμματίων με δικαίωμα επαναγοράς). Τα υπόλοιπα των πράξεων αυτών από 36,7 δισ. δραχμές στο τέλος του 1997, ανήλθαν το 1998 σε 962,8 δισ. δραχμές και το Φλεβάρη του 1999 στα 1.385,2 δισ. δραχμές. Στην ουσία οι πράξεις αυτές αφορούν καταθέσεις μεγάλων ποσών, αλλά για βραχύβια χρονική περίοδο και η διαφορά τους με τις υπόλοιπες κοινές καταθέσεις βρίσκεται στο γεγονός ότι δε φορολογούνται.

Τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε συνάλλαγμα παρουσιάζουν μία συνεχή αύξηση. Από 707,1 δισ. δραχμές το 1994 ανήλθαν σε 2,643 δισ. δραχμές το 1998, για να υποχωρήσουν το Φλεβάρη του 1999 στα 2.308,3 δισ. δραχμές. Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδας στη στροφή προς τα Ρέπος. Τέλος τα υπόλοιπα των τίτλων του ελληνικού δημοσίου διάρκειας μέχρι ενός έτους (έντοκα γραμμάτια) υποχώρησαν από τα 6.631 δισ. το 1996 στα 3.240 δισ. δραχμές το Φλεβάρη του 1999.

  • Στο 10,15% διαμορφώθηκε το μεσοσταθμικό επιτόκιο της χτεσινής δημοπρασίας που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας. Στη δημοπρασία, η οποία αφορούσε αποδοχή καταθέσεων για διάρκεια τριών μηνών, έγιναν προσφορές 587 δισ. δραχμών, από τις οποίες έγινε αποδεκτό ποσό 200 δισ. δραχμών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ