Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ` ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Και νέος «μποναμάς» τρισεκατομμυρίων σε επιχειρήσεις

Με άλλοθι τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυσης της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες, γενναίες, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, προσδοκώντας τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων απασχόλησης

Το αστρονομικό ποσό των 2,2 τρισεκατομμυρίων δραχμών, μόνο από σκέλος του Γ` ΚΠΣ θα βάλουν στην τσέπη τους τα επόμενα 6 χρόνια οι επιχειρηματίες της χώρας και ως επί το πλείστον οι μεγαλοβιομήχανοι και γενικότερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που έχουν αποδειχτεί «μαέστροι» στο να λυμαίνονται το δημόσιο και όχι μόνο, χρήμα. Το ποσό αυτό το εγγυήθηκε χτες - μιλώντας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προς τους εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων - ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ζητώντας σαν... αντάλλαγμα «τη δημιουργία 100.000 διατηρήσιμων θέσεων εργασίας».

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός και με μια απλή διαίρεση, προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις θα τσεπώνουν από τα κρατικά ταμεία για κάθε μία θέση εργασίας που θα δημιουργούν, 22 εκατομμύρια δραχμές. Στο ποσό αυτό, δεν υπολογίζονται τα παχυλά προνόμια (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ.) που εισπράττουν με την ισχύουσα νομοθεσία οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ούτε η δέσμη φιλομονοπωλιακών και αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση με το πακέτο Σημίτη για την «ευελιξία της αγοράς εργασίας».

Παρουσιάζοντας τις άμεσες δράσεις του Γ` ΚΠΣ στον τομέα της εποπτείας του, ο υπουργός Ανάπτυξης δικαιολόγησε τη νέα γενναία πριμοδότηση των επιχειρηματικών κερδών, με το επιχείρημα πως με τις «δράσεις» αυτές θα επιτευχθεί το τρίπτυχο της «ανταγωνιστικότητας», της «απασχόλησης» και της «τεχνολογίας». Θα εκπληρωθούν δηλαδή, οι αξιώσεις των βιομηχάνων που θέτει σε τροχιά πρώτης προτεραιότητας ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Στα πλαίσια εφαρμογής του «νέου μοντέλου ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας, ο Ν. Χριστοδουλάκης προανήγγειλε την κατάργηση του όποιου κοινωνικού χαρακτηριστικού του κράτους και την απεμπλοκή του από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην ουσία προεξόφλησε με αυτόν τον τρόπο το ξεπούλημα του συνόλου του δημοσίου τομέα, αλλά και την ένταση της λιτότητας των κατωτέρων λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η «σύγκλιση της ανταγωνιστικότητας». Μετά από την επίτευξη του «εθνικού στόχου» της ΟΝΕ, τίθεται ο νέος «εθνικός στόχος», αυτός της σύγκλισης της ανταγωνιστικότητας.

Ο νέος ρόλος του κράτους

Δίνοντας το στίγμα της εντός ΟΝΕ οικονομικής πολιτικής και του «νέου τοπίου ανάπτυξης», ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «στο νέο θεσμικό περιβάλλον ο στόχος ο οποίος πρέπει να τεθεί, είναι η σύγκλιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Το νέο περιβάλλον επίσης, έχει και μια νέα θεσμική μορφή, έχει μια νέα αρχιτεκτονική της ανάπτυξης. Το κράτος πια δεν παίζει τον επιχειρηματικό ρόλο που έπαιζε στο παρελθόν, αλλά από την άλλη μεριά δημιουργούνται μια σειρά από ενδιάμεσες εποπτικές αρχές οι οποίες εποπτεύουν και παρακολουθούν την απελευθέρωση των αγορών. Αυτό είναι το νέο τοπίο ανάπτυξης. Οι απελευθερωμένες αγορές, ο περιορισμός του ρόλου του κράτους σε στρατηγικά ζητήματα και σε επιτελικές δραστηριότητες, η ανάδειξη και η ισχυροποίηση των αρχών εποπτείας των αγορών και των αρχών ανταγωνισμού. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πιστεύουμε ότι μπορούν να φανούν, να δημιουργήσουν και να πετύχουν όλες εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες θα οικοδομήσουν τη νέα ευημερία»!

Με απλά λόγια, το κράτος που γνωρίζουμε θα πάψει να υπάρχει, θα παραχωρήσει τη θέση και τις δραστηριότητές του στο μεγάλο κεφάλαιο και θα περιοριστεί στο ρόλο του «επόπτη» της επέλασης της άρχουσας τάξης, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης «θα οικοδομήσει τη νέα ευημερία»!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το μοίρασμα του «πακτωλού» είναι, η ενίσχυση 35.000 επιχειρήσεων,η δημιουργία 15.000 νέων επιχειρήσεων και η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση προσδοκά τη δημιουργία των 100.000 θέσεων εργασίας στους παρακάτω τομείς:

  • 50.000 θέσεις στη Μεταποίηση και στις Υπηρεσίες.
  • 12.000 στην Ενέργεια.
  • 8.000 στην Ερευνα και Τεχνολογία.
  • 20.000 στον Τουρισμό.
  • 2.000 στο Ηλεκτρονικό επιχειρείν.
  • 2.000 στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).
  • 1.000 θέσεις εργασίας στη Διαχείριση.

Το άθροισμα μάς δίνει 95.000 θέσεις εργασίας και όχι 100.000 που δήλωσε ο κύριος υπουργός.

Τώρα όμως για το ποιος εγγυάται ότι με τα τρισεκατομμύρια που θα πάρουν οι βιομήχανοι, θα δημιουργήσουν 100.000 νέες θέσεις εργασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν εξαιρετικά ασαφής. Η γενικόλογη αναφορά ότι «οι επιδιώξεις αυτές θα αποτελέσουν δεσμευτικούς στόχους οι οποίοι θα είναι αναγεγραμμένοι στα συμβόλαια των προγραμμάτων», δεν αποτελεί μαρτυρία ότι δε θα επαναληφθεί η «ρεμούλα» των προηγούμενων ΚΠΣ.

Απαραίτητη - όπως φαίνεται - προϋπόθεση για το μοίρασμα των τρισεκατομμυρίων, είναι και η απλοποίηση των διαδικασιών. Το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται ένα σύνολο κριτηρίων, το οποίο «θα χαρακτηρίζεται από όσο το δυνατό περισσότερο αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε οι διαδικασίες αξιολόγησης να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο». Στο όνομα της απλοποίησης των διαδικασιών, αναμένεται να υπερκεραστούν μια σειρά από «εμπόδια» που τίθενται από περιβαλλοντικούς, αρχαιολογικούς και άλλους τομείς. Και επειδή τα τρισεκατομμύρια δεν μπορούν να... περιμένουν, από το Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης, «θα είμαστε έτοιμοι να έχουμε τις πρώτες προκηρύξεις» και γι' αυτό καλεί τους επιχειρηματίες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να είναι έτοιμοι για τη συμμετοχή. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του έτους (σ.σ. για όσους δεν έχει προκαθοριστεί πόσα θα πάρουν) θα υπάρξει «μια εντατική διαβούλευση και επικοινωνία» με τους ενδιαφερόμενους, ώστε το ταχύτερο δυνατό «να έχουν ολοκληρωθεί οι κατανομές και να έχουμε ετοιμότητα προκήρυξης σε πολλά και κρίσιμα προγράμματα πριν το τέλος του έτους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο όνομα των ανέργων το μεγάλο φαγοπότι (2003-11-28 00:00:00.0)
Η προοπτική της ήττας τρομάζει (2002-12-06 00:00:00.0)
Επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών (2002-05-31 00:00:00.0)
Επιχείρηση εξαπάτησης και κοροϊδίας (2001-04-08 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι... καθυστερήσεις (2001-02-08 00:00:00.0)
«Πωλητήριο» με απολύσεις (2000-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ