Σάββατο 10 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Χρώματα" καταδίκης του ΝΑΤΟ

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας κυκλοφόρησε αφίσες αλληλεγγύης στο σερβικό λαό

Την ώρα που τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά σπέρνουν το θάνατο στη Γιουγκοσλαβία, οι Ελληνες εικαστικοί δημιουργοί, αξιοποιούν τα δικά τους "όπλα" για να σταθούν στο πλάι του σερβικού λαού και να καταδικάσουν τη σύγχρονη θηριωδία. Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες τρεις αφίσες με θέμα τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν.Αφίσες που φιλοτέχνησε το μέλος του ΕΕΤΕ Πέτρος Ζουμπουλάκης και που με την καυστική και αποκαλυπτική "γλώσσα" του σχήματος και του χρώματος, αποτελούν μια ξεχωριστή "κραυγή" διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στο σκληρά δοκιμαζόμενο σερβικό λαό.

"Συμμεριζόμενοι σαν εικαστικοί καλλιτέχνες τα αισθήματα του ελληνικού λαού που γεννήθηκαν από την επέμβαση των γερακιών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κοσσυφοπέδιο", μας λέει η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Εύα Μελά,"συζητήσαμε και συζητάμε, ψάχνοντας να βρούμε τρόπους ενεργητικούς διαμαρτυρίας και επέμβασης σαν εικαστικοί. Το ελάχιστο που σαν Επιμελητήριο μπορούμε να κάνουμε, παράλληλα με τη συμμετοχή μας - όπως ήδη συμβαίνει - σε όλες τις αντινατοϊκές διαδηλώσεις που έχουν γίνει από την ημέρα της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, αποφασίσαμε την εκτύπωση τριών αφισών.Η μία είχε ήδη αποφασιστεί και επρόκειτο να τυπωθεί ενόψει της δίκης του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν. Τα γεγονότα έσπρωξαν το θέμα αυτό σε δεύτερη μοίρα, αν και είναι άρρηκτα δεμένο με τη ΝΑΤΟική επίθεση στα Βαλκάνια και έτσι αποφασίσαμε τελικά την εκτύπωση και των άλλων δύο αφισών. Αυτό που μπορούν κατά κύριο λόγο να κάνουν οι εικαστικοί, είναι να χρησιμοποιήσουν το "όπλο τους", δηλαδή τον εικαστικό τους λόγο".

"Μια κουβέντα ήταν αρκετή και ομόφωνα αποφασίστηκε από το ΔΣ του ΕΕΤΕ, η υιοθέτηση της πρότασης του συναδέλφου Π. Ζουμπουλάκη, την οποία βρήκαμε εξαιρετικά εύστοχη γιατί επισημαίνει: τη φύση του ΝΑΤΟ και την πραγματική σχέση ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μία από τις δύο αφίσες για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, με τον τρόπο της καταγγέλλει και τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με το θέμα αυτό.Σχέση που ωθεί την κυβέρνηση, προσπαθώντας να καλμάρει τη λαϊκή αντίδραση, να υιοθετεί το ψευδεπίγραφο σύνθημα "Πρώτα η Ελλάδα"".

"Οι αφίσες αυτές, χωρίς λόγια, μόνο με μια σεμνή και λιτή εικόνα, θίγουν το πρόβλημα στην καρδιά του και μιλάνε άμεσα για τον ιμπεριαλισμό ".

Οπως λέει ο δημιουργός των αφισών Π. Ζουμπουλάκης: "To λογοπαίγνιο, η κυριολεξία, το σαρκαστικό χιούμορ, η ειρωνεία, ο συνειρμός, γενικά η γραφίστικη εκμετάλλευση μιας ιδέας, μιας λέξης, ενός αριθμού, με ενδιέφερε ανέκαθεν, πιο πολύ από το σλόγκαν.Πάντα έδινα σημασία στη δύναμη της εικόνας, στη σημειολογία της, αλλά και προσδοκούσα να την "πιάσουν" γυμνασμένα μάτια και μυαλά, χωρίς τα δεκανίκια του συνθήματος ή της λεζάντας".

"Θυμάμαι στη Σχολή Καλών Τεχνών, όταν σπούδαζα στο φροντιστήριο Διαφήμισης και Σκηνογραφίας, ο Βασιλειάδης,ο δάσκαλός μας, μας τόνιζε τη σημασία της εικόνας. Αργότερα στις επαγγελματικές σχολές όπου δίδαξα γραφικές τέχνες, έκανα το ίδιο. Βέβαια, ανάλογα με την περίπτωση, το σλόγκαν πολλές φορές συνοδεύει αναπόσπαστα την εικόνα και δεν μπορείς να το αφαιρέσεις".

"Ο πόλεμος, αυτό το τόσο τραγικό, βίαιο και αρνητικά φωτογενές θέμα, δίνει, όταν δεν παραλύει, απεριόριστες δυνατότητες σ' έναν εικαστικό, να οργιάσει σε αντιπολεμικό οίστρο με βαρύ συναισθηματικό φορτίο.Οπως ο Τσέχωφ μπορούσε να γράψει ένα μικρό διήγημα περπατώντας στους δρόμους και αντλώντας θέμα, έτσι κι εγώ μπορώ να εμπνευστώ ανοίγοντας μιαν εφημερίδα ή την τηλεόραση και να εκμεταλλευτώ γραφιστικά πολλές από τις δυνατότητες που έχουν. Να παίξω με τα θέματα, τα χρώματα, τα γράμματα, τις ιδέες που μου δίνουν τα κείμενα και οι φωτογραφίες της επικαιρότητας".

"Ετσι και τώρα, η εισβολή των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία, ήταν το έναυσμα για τη σειρά που φιλοτέχνησα και κυκλοφόρησε από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Από αυτές, δύο δημοσιεύονται εδώ. Επίσης, δημοσιεύεται και μία αφίσα από τη σειρά που είχε σαν θέμα της την υπόθεση Οτσαλάν".

"Δεν μπορώ να μη θυμηθώ τις καταπληκτικές αντιπολεμικές αφίσες στη διάρκεια του παγκοσμίου πολέμου και της Κατοχής στη χώρα μας, των: Σπύρου Βασιλείου, Τάσσου, Γραμματόπουλου, Κεφαλληνού, Γουναρόπουλου κ. ά.".

Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ