Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ξανά στην πρώτη τη γραμμή

Αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά πήρε φέτος ο γιορτασμός της 56ης επετείου της ιστορικής μάχης του Φαρδύκαμπου Κοζάνης. Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας, πήρε μέρος πλήθος κόσμου από πολλές πόλεις της Μακεδονίας, που απαίτησε τον άμεσο τερματισμό της βάρβαρης επίθεσης ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Πριν την εκδήλωση του Φαρδύκαμπου πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα αντιπολεμικό συλλαλητήριο με συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών απόΚοζάνη, Γρεβενά, Πτολεμαϊδα και Καστοριά, που εξέφρασαν τα αισθήματά τους αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και το λαϊκό αίτημα για το άμεσο σταμάτημα της δολοφονικής επίθεσης των γερακιών του ΝΑΤΟ και την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια διαμελισμού των βαλκανικών χωρών.

Κατά γενική ομολογία η Σιάτιστα είχε πολλά χρόνια να δει τόσο μαζική και μαχητική αντιπολεμική εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης. Με τα πανό και τα συνθήματά τους οι διαδηλωτές πρόβαλαν τη γενική απαίτηση του λαού: "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία", "δε σας θέλει ο λαός πάρτε τις βάσεις σας και μπρος".

Κεντρικός ομιλητής στην επετειακή εκδήλωση ήταν ο Κώστας Τσαουσίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποφασιστικής μάχης που έδωσαν τον Απρίλη του 1943 τμήματα του ΕΛΑΣ Σιάτιστας - Γρεβενών ενάντια σε πολυάριθμες δυνάμεις Ιταλών τις οποίες και κατανίκησαν και συνέλαβαν δεκάδες αιχμαλώτους.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στις σημερινές δραματικές εξελίξεις στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, κατήγγειλε τη δράση του ιμπεριαλισμού και απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών και το σεβασμό του δικαιώματος των λαών στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι λαοί ενάντια στο ναζισμό και φασισμό στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ