Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμονή στην αναστολή διώξεων ναζί εγκληματιών πολέμου

Για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο και χωρίς καμιά ουσιαστική αιτιολογία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος - σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και Στρ. Κόρακα - είπε "όχι" στην κατάργηση του νόμου 3933/59 και του ΝΔ 4016/59, με τους οποίους ανεστάλη η δίωξη των ναζί εγκληματιών πολέμου.

"Δεν κρίνεται σκόπιμη η ανακίνηση ενός τέτοιου θέματος". Αυτή την απάντηση έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης στους δύο βουλευτές του ΚΚΕ, ίδια και απαράλλαχτη με άλλη που είχε δώσει στις 30 - 10 - 1997.

Να διευκρινίσουμε ότι με τα δύο αυτά νομοθετήματα ανεστάλη η ποινική δίωξη κατά Γερμανών εγκληματιών πολέμου και μεταβιβάστηκε στις γερμανικές αρχές κάθε δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας να διώξει και να δικάσει τους Γερμανούς εγκληματίες πολέμου. Ουσιαστικά, αυτοί οι δύο νόμοι έδωσαν το "πράσινο φως" για την ατιμωρησία των Γερμανών εγκληματιών πολέμου ναζί, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης συμφωνεί με αυτή την κατάσταση.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούσαν να μάθουν τους λόγους που εμποδίζουν την κυβέρνηση να καταργήσει "αυτά τα επαίσχυντα νομοθετήματα" και πότε επιτέλους σκοπεύει να αναθεωρήσει τη στάση της και να ανακινήσει το όλο θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ