Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΗΜΝΟΣ - ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Δυσαρέσκεια από διεκδικήσεις του Αγίου Ορους

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Στ. Παναγιώτου

Το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας του Αγίου Ορους στα ακριτικά νησιά Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Στ. Παναγιώτου με αφορμή τη δίωξη που άσκησε η Μονή Σιμωνόπετρας για να αποσπάσει εικόνες από τη Λήμνο και το αίτημα των μοναχών του Αγίου Ορους για αγρανάπαυση του 25% των βοσκότοπων του Αγίου Ευστρατίου.

Οι βουλευτές στην Ερώτησή τους, που κατατέθηκε στις 7 Απρίλη και απευθύνεται στους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεωργίας και Εξωτερικών αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό οι δημότες του Δήμου Ατσικής, αλλά και η κοινή γνώμη της Λήμνου, είναι βαθύτατα δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι από τις ενέργειες των μοναχών της Σιμωνόπετρας, "οι οποίοι μη σεβόμενοι το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της περιοχής και τη θέλησή τους για διαφύλαξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, έσυραν στα δικαστήρια και πέτυχαν την καταδίκη του δημάρχου Ατσικής, ενός ιερέα και ενός επιτρόπου, με σκοπό να αποσπάσουν από τους κατοίκους τις Εικόνες Τρύγης, που αποτελούν για όλο το λημνιακό λαό όχι μόνο σύμβολα λατρευτικής αξίας, αλλά και κειμήλια και σύμβολα πολιτιστικής κληρονομιάς που φύλαγαν και τα προστάτευαν εδώ και 70 χρόνια".

"Η ενέργεια αυτή των μοναχών έθιξε όχι μόνο το θρησκευτικό αίσθημα, αλλά και το αίσθημα εθνικής συνείδησης των κατοίκων του ακριτικού αυτού νησιού", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, οι μοναχοί του Αγίου Ορους ετοιμάζονται να διεκδικήσουν (ήδη οι διαδικασίες προχωρούν), την αγρανάπαυση του 25% των βοσκότοπων του Αγίου Ευστρατίου, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις δουλιές των κατοίκων του και πιθανόν να οδηγήσει στην εγκατάλειψη του νησιού από τους λιγοστούς κατοίκους που έχουν απομείνει.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι το ερώτημα που ανακύπτει από τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν είναι πώς τελικά αξιοποιείται η εκκλησιαστική περιουσία του Αγίου Ορους για τα ακριτικά νησιά μας Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο; "Μήπως συμβάλλουν στην υποβάθμιση και τον αφανισμό των περιοχών αυτών και κατά συνέπεια στην υποβάθμιση της εθνικής μας άμυνας στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου;".

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν ποιες ενέργειες θα κάνουν για την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ